CHRZANIK DZIADUNIA

Przepyszna, pachnąca wiosną sałatka, która będzie doskonałą propozycją na wielkanocny stół. Jak na te święta przystało mamy rzeżuchę, przepiórcze jaja, kolorowe warzywa oraz chrzan. I tu należy się na chwilę zatrzymać, bo chrzan, który wykorzystałam jest naprawdę godny paru słów. To wyrób od Ogródka Dziadunia, który nie tylko zachwyca doskonałym smakiem, ale też urzeka składem. Na liście próżno szukać pirosiarczanu sodu, substancji zagęszczających czy konserwujących. Jedynie korzeń chrzanu (70%), woda, olej rzepakowy, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny i sól. Świetnie smakuje jako samodzielny dodatek do dań, a zblendowany z serkiem śmietankowym i rzeżuchą stworzył rewelacyjny dressing do sałatki z wędzonym łososiem, który jest bohaterem tego dania.

Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a za sprawą zielonego, przepysznego sosu również oryginalna. Serdecznie polecam przygotowywać ją nie tylko z okazji świąt, ale także na wiosenne drugie śniadanie tudzież lekką kolację.

Bezglutenowa Bezmleczna  Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat (1-2 łyżki oliwy z oliwek)
  • 7-8 jajeczek przepiórczych
  • 6 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 5 cm kawałek ogórka zielonego
  • 100 g plastrów łososia wędzonego
  • 1 garstka kiełków rzeżuchy
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżeczki Chrzanu Tartego Ogródek Dziadunia
  • 80 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 1/2 szklanki rzeżuchy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 3 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy chrzan, serek śmietankowy oraz rzeżuchę i miksujemy aż uzyskamy jasno zielony sos o jednolitej konsystencji.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i przekrawamy na połówki.
  3. Rzodkiewkę kroimy w plasterki lub wykorzystujemy temperówkę do warzyw.
  4. Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy, osuszamy i kroimy w paseczki.
  5. Cebulę przekrawamy na pół, a następnie w piórka.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat skropione oliwą, jajeczka, rzodkiewki, cebulę, ogórka oraz podzielone na mniejsze kawałki plastry łososia. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem oraz polewamy sosem, a na koniec posypujemy kiełkami rzeżuchy.

Brak komentarzy do "CHRZANIK DZIADUNIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny