Niebanalna, intrygująca i niezwykle harmonijna sałatka, do której przygotowania wykorzystałam mięsne chipsy o smaku cebulki – nowość w ofercie ZM Henryk Kania. Przekąska ta jest świetnie doprawiona, niesamowicie chrupiąca, a smak mięsa jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu już niewielki ich dodatek odmienił moją sałatkę. Do jej przygotowania wykorzystałam miks rukoli i roszponki, pestki dyni, kolorowe warzywa: rzodkiewkę, groszek i pomidorki, a także delikatne w smaku jajeczka przepiórcze, które świetnie komponują z mięsną przekąską. Całość polałam charakternym sosem przygotowanym na bazie szczypiorku, który doskonale połączył wszystkie składniki sałatki. Danie to jest bardzo pożywne, proste w przygotowaniu i zaskakuje swoim ciekawym smakiem. W szczególności polecam wielbicielom mięsnych przekąsek, którzy chętnie sięgają po rynkowe nowinki, poszukując niebanalnych smaków.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 12 jajeczek przepiórczych
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 6 rzodkiewek
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1 opakowanie chipsów mięsnych o smaku cebuli
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 6-8 łodyżek grubego szczypiorku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
8-10 min.
5 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Do wysokiego naczynia lub młynka wrzucamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki.
- Rukolę i roszponkę skrapiamy oliwą, a następnie wykładamy naprzemiennie pomidorki, groszek, rzodkiewkę, jajeczka, pestki dyni oraz polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, dodajemy do sałatki mięsne chipsy.
DODATKOWE UWAGI:
- Mięsną przekąskę możecie zastąpić domowymi chipsami z salami, szynki parmeńskiej lub kabanosami.
Brak komentarzy do "CEBULKOWA PRZEKĄSKA"