Burak zwyczajny, to dość krzywdząca, botaniczna nazwa warzywa, które w mojej ocenie jest wręcz fenomenalnym darem natury. Buraki są bogate w substancje odżywcze, mają właściwości lecznicze, są niskokaloryczne, mają piękny kolor oraz przepysznie smakują. Możemy je wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów i świetnie komponują się z mnóstwem składników. Doskonałym i dość niezwyczajnym połączeniem jest zestawienie buraka z kiwi. Po dodaniu rukoli, ulubionego sera, pestek słonecznika oraz winegretu otrzymujemy niezwykłą, pięknie prezentującą się sałatkę, która zachwyca swoim smakiem oraz bogactwem substancji odżywczych.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 duże kiwi
- 150 g sera owczego (np. Manchego)
- 2 nieduże buraki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 90 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Buraki szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni.
- Kiwi obieramy, a następnie kroimy w półplasterki, które dzielimy jeszcze na połówki.
- Ser kroimy w drobną kosteczkę.
- Rukolę wykładamy na półmisek., a następnie układamy buraki oraz cząstki kiwi. Całość posypujemy serem oraz pestkami słonecznika
DODATKOWE UWAGI:
- Owczy ser możecie zastąpić innym żółtym serem półtwardym. Dobrze będzie się również komponować feta lub mozzarella.
5 komentarzy do "BURAK NIEZWYCZAJNY"
Aga 10 marca 2021 (18:01)
Sprawdzone, przepyszne!!! Nie mogę się doczekać, aż zrobię kolejny raz! 😀
Just a SALAD 11 marca 2021 (11:03)
DZIĘKUJĘ!!!
Weronika Kurpiel 23 lutego 2018 (20:32)
Sałatka jest pyszna. Buraki pieklam w mikrofali ok. 8 minut, zamiast w piekarniku.
Just a SALAD 24 lutego 2018 (21:49)
Wygląda fantastycznie! Bardzo dziękuję!
Kaśka 11 listopada 2016 (18:54)
Postanowiłam zrobić taką sałatkę dla gości, byli zachwyceni.