BURACZKOWY KALAFIOREK

Niesamowicie smaczna i bardzo oryginalna propozycja, łącząca nieoczywiste składniki i smaki. Pierwszoplanowym bohaterem są tutaj rewelacyjne kalafiorowe kule z dodatkiem płatków migdałowych i serka śmietankowego. Otoczone magiczną, buraczaną Różdżką Smaków od HELPA nie tylko intrygują swoim wyglądem, ale też zachwycają niepowtarzalnym smakiem – świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska. Niemniej jednak w połączeniu z orzeźwiającymi pomidorkami, słodko-kwaśnymi borówkami oraz morelami uzyskujemy fantastyczną, pełną witamin i wartości odżywczych sałatkę. Serdecznie polecam na drugie śniadanie, podwieczorek, ale również na lekką kolację w ciepłe dni.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 2-3 Różdżki Smaku (2 g) Burak HELPA
  • 2 garści różyczek kalafiora
  • 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki borówek
  • 2 morele

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 10-15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. Kalafiora gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10-15 min (młody, nieduży kalafior będzie gotowy po około 10 minutach), a następnie odcedzamy. Po przestygnięciu owijamy w gazę i odciskamy pozbawiając wody. Tak przygotowanego kalafiora łączymy widelcem z serkiem śmietankowym i posiekanymi drobno płatkami migdałowymi lub wszystko mieszamy w malakserze. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, wkładamy ją na kilka minut do zamrażalnika, a następnie formujemy kule, które obtaczamy w buraczanym pyłku.
  3. Morele przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy na półksiężyce.
  4. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, borówki, morele i pomidorki.
  6. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy listkami sałaty układamy kalafiorowe kulki.

2 komentarze do "BURACZKOWY KALAFIOREK"

  • comment-avatar
    Maria Tamara 7 maja 2020 (18:46)

    Wygląda wspaniale, aż chce się to od razu zjadać:)

    • comment-avatar
      Just a SALAD 13 maja 2020 (14:19)

      Dziękuję! Zapewniam, ze jest pyszna!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny