Ta niesamowita kompozycja, to prawdziwy CYMES! A nazwa ów sałatki jest nie tylko zapowiedzią czegoś niewiarygodnie smacznego, ale również wskazuje na rewelacyjny SOK BURACZANO-JABŁKOWY – nowość w ofercie Victoria Cymes. To właśnie ten przepyszny, bardzo zdrowy napój, nadał mojej warstwowej sałatce absolutnie wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. W jaki sposób wykorzystałam go do sałatki? Otóż ugotowałam w nim kaszę jaglaną, dzięki czemu nabrała ona nie tylko bajecznego koloru, ale też rewelacyjnego, lekko słodkiego smaku. Do kaszy dodałam, aromatyczny kozi ser z dodatkiem syropu z agawy oraz owoców goji, a całość uwieńczyłam nektarynkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Zapewniam Was, że sałatka ta smakuje po prostu obłędnie! Jest bardzo prosta w przygotowaniu, pożywna i doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i w drugiej połowie dnia – na obiad tudzież kolację. Dobrze się przechowuje, więc polecam ją również na kolejny dzień. Obok tego przepisu naprawdę nie można przejść obojętnie!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
172,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 250 ml soku buraczano-jabłkowego CYMES
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (sól himalajska, olej z orzechów włoskich)
- 160 g koziego sera twarogowego
- 2 łyżki owoców goji
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 2 płaski łyżki płatków migdałowych
- 2 nieduże nektarynki (sok z cytryny)
- garstka roszponki
- Listki mięty do dekoracji
20 min. 15 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z ciepłą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Do garnuszka wlewamy buteleczkę soku buraczano-jabłkowego CYMES z odrobiną soli. Kiedy sok zagotuje się wsypujemy kaszę (w proporcji 1 szklanka soku na 1/2 szklanki kaszy), mieszamy, a następnie przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykrywką na około 5 minut, po czym polewamy olejem z orzechów włoskich (1-2 łyżki) i czekamy aż przestygnie.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku i siekamy nożem na mniejsze kawałki. Ser kozi rozgniatamy widelcem, dodajemy jagody goji, syrop z agawy i całość dokładnie mieszamy.
- Nektarynki kroimy w kosteczkę i skrapiamy skokiem z cytryny.
- Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: kaszę jaglaną, kozi ser z jagodami goji oraz nektarynki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz dekorujemy listkami mięty. Tak przygotowane bryły ustawiamy na półmisku wyłożonym listkami roszponki.
DODATKOWE UWAGI:
- Sałatkę możecie podać również w tradycyjnej formie, wykładając na półmisek naprzemiennie wszystkie przygotowane do stworzenia bryły składniki. Wówczas warto dodać nieco więcej roszponki skropionej olejem orzechowym lub oliwą z oliwek.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 172,7 kcal | 4,9 g | 6,3 g | 18,1 g | 1,2 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 741 g | 1 079, 4 kcal | 36,6 g | 46,5 g | 134,2 g | 9 g |
Brak komentarzy do "BURACZANO-JABŁKOWY CYMES"