Bukiecik na Dzień Matki w formie efektownej, wiosennej sałatki? Poniżej bardzo prosty, acz niebanalny przepis na danie, które zachwyca swoim smakiem i pięknym wyglądem. Wystarczy wydrążyć kalarepki, wypełnić je roszponkę, kostkami jabłka, orzechami włoskimi, serkiem wiejskim oraz paseczkami ulubionej szynki wieprzowej. Ja wykorzystałam smakowitą Szynkę Basiuni z Sokołowa, która odnalazła się tutaj znakomicie. Całość posypana płatkami stokrotek będzie cudownym bukietem smaków, który warto podarować bliskiej sobie, również bez okazji!
SKŁADNIKI:
- 4 nieduże kalarepki
- 1 garść roszponki
- 1 opakowanie Szynki Basiuni SOKOŁÓW
- 1 jabłko (sok z cytryny)
- 250-300 g serka wiejskiego
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 4 stokrotki (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kalarepki obieramy, ścinamy wierzch na wysokości około 2/3, a następnie wydrążamy wykrawaczką, pozostawiając możliwie cienkie ściany warzywa (wydrążone elementy wykorzystujemy do innego przepisu).
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Serek wiejski odcedzamy na sitku.
- Jabłko kroimy w słupki, a następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szynkę kroimy na niebyt długie paseczki.
- Do miski wrzucamy roszponkę, szynkę, jabłka oraz orzechy i skrapiamy przygotowanym dressingiem. Kalarepki napełniamy przygotowaną sałatką naprzemiennie z granulkami serka wiejskiego. Całość posypujemy płatkami stokrotek.
Brak komentarzy do "BUKIECIK DLA MAMUNI"