BUKIECIK DLA MAMUNI

Bukiecik na Dzień Matki w formie efektownej, wiosennej sałatki? Poniżej bardzo prosty, acz niebanalny przepis na danie, które zachwyca swoim smakiem i pięknym wyglądem. Wystarczy wydrążyć kalarepki, wypełnić je roszponkę, kostkami jabłka, orzechami włoskimi, serkiem wiejskim oraz paseczkami ulubionej szynki wieprzowej. Ja wykorzystałam smakowitą Szynkę Basiuni z Sokołowa, która odnalazła się tutaj znakomicie. Całość posypana płatkami stokrotek będzie cudownym bukietem smaków, który warto podarować bliskiej sobie, również bez okazji!

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 4 nieduże kalarepki
  • 1 garść roszponki
  • 1 opakowanie Szynki Basiuni SOKOŁÓW
  • 1 jabłko (sok z cytryny)
  • 250-300 g serka wiejskiego
  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 4 stokrotki (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Kalarepki obieramy, ścinamy wierzch na wysokości około 2/3, a następnie wydrążamy wykrawaczką, pozostawiając możliwie cienkie ściany warzywa (wydrążone elementy wykorzystujemy do innego przepisu).
  3. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
  4. Serek wiejski odcedzamy na sitku.
  5. Jabłko kroimy w słupki, a następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Szynkę kroimy na niebyt długie paseczki.
  7. Do miski wrzucamy roszponkę, szynkę, jabłka oraz orzechy i skrapiamy przygotowanym dressingiem. Kalarepki napełniamy przygotowaną sałatką naprzemiennie z granulkami serka wiejskiego. Całość posypujemy płatkami stokrotek.

Brak komentarzy do "BUKIECIK DLA MAMUNI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny