BRUKSELSKI ROWERZYSTA

Wyjątkowa w smaku, pełna kolorów i substancji odżywczych sałatka, którą dzięki mrożonym warzywom HORTEX możecie przygotować o każdej porze roku. Mamy tu pieczoną w słodko-pikantnej marynacie brukselkę, zielony groszek, słodką paprykę, lekko pikantne, chrupiące pestki dyni i równoważącą wszystkie smaki mozzarellę. Bazą sałatki jest natomiast roszponka oraz ugotowany z dodatkiem kurkumy makaron w kształcie rowerowych kół. Całość doprawiona aromatycznym dressingiem z dodatkiem curry, który idealnie spaja tą rewelacyjną kompozycję. Sałatka jest bardzo pożywna i choć jej przygotowanie jest dosyć angażujące, to jeśli roszponkę dodamy tuż przed spożyciem, wówczas sałatka będzie znakomita również następnego dnia. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, lunch do pracy, obiad w domu tudzież na kolację. Serdecznie zachęcam Was, abyście spędzili swój dzień z brukselskim rowerzystą – będziecie zachwyceni oryginalnością, wyglądem i smakiem tego dania!

Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 5+7+7 min. Wymaga pieczenia20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości przez około 7 min, a następnie odcedzamy.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wrzącej, osolonej wody 1 łyżeczkę kurkumy (jeżeli chcemy uzyskać intensywny, żółty kolor).
  4. Łączymy 2 łyżki oleju roślinnego z 1 płaską łyżeczkę ostrej papryki w proszku, 1 startym na tarce ząbkiem czosnku, 1 płaską łyżeczkę miodu płynnego, solą i świeżo mielonym pieprzem. Brukselkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 5 min, po odcedzeniu i przestygnięciu wykładamy ją na blaszkę, nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 20 min. Po upieczeniu brukselki możemy przekroić na pół.
  5. Na małą blaszkę wykładamy pestki dyni, polewamy je odrobiną oleju i posypujemy dwoma szczyptami ostrej papryki w proszku, całość mieszamy (najlepiej ręką) i wkładamy wraz z brukselką do piekarnika, z tym że pestki dyni wyciągamy po upływie 12 minut.
  6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  7. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym, możemy je przekroić na pół.
  8. Makaron łączymy z dressingiem, roszponką, papryką, brukselką i pestkami dyni, a następnie delikatnie mieszamy z roszponką. Całość przekładamy na półmisek/talerze, osadzamy kulki mozzarelli i posypujemy groszkiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania tej “rowerowej” sałatki wykorzystałam makaron ROTELLE, ale oczywiście możecie go zastąpić innym ulubionym kształtem.
  • Pestki dni możecie zastąpić pestkami słonecznika, a paprykę ramiro zwykłą czerwoną papryką.

4 komentarze do "BRUKSELSKI ROWERZYSTA"

  • comment-avatar
    Kaśka 18 marca 2017 (16:09)

    Bardzo fajny pomysł, zrobiłam i była super.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 18 marca 2017 (18:18)

      Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz!

  • comment-avatar
    Julka 17 marca 2017 (18:20)

    Kapitalny pomysł, zdjęcia cudowne, od samego patrzenia robi się smacznie.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 18 marca 2017 (11:59)

      Bardzo dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny