Wydawać by się mogło, że już samo połączenie żurawiny z suszonymi pomidorami to ryzykowne przedsięwzięcie, a dodanie do tego jeszcze brukselki i kiełków brokuła z pewnością skończy się wielką awanturą. A jednak składniki te wcale się nie kłócą. Wręcz przeciwnie pasują do siebie doskonale. Świetnie z nimi współgra kasza bulgur, a pieczone orzeszki laskowe dopełniają smak tej wyjątkowej sałatki. Sycąca i pełnowartościowa propozycja wegańska, która jest bardzo smaczna również na drugi dzień, więc idealnie sprawdzi się do zabrania na lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchej kaszy bulgur
- 300 g brukselki (po obraniu)
- 8-10 suszonych pomidorów w zalewie
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 spora garść kiełków brokuła
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- sól, świeżo zmielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 oleju z suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki oleju z orzechów laskowych
- sól, świeżo zmielony pieprz
25 min. 8-10 min. 25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy bulgur. 1 szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu ok. 8-10 minut.
- Brukselkę obieramy, wycinamy ogonki i dokładnie myjemy. Główki kroimy na pół i wrzucamy na blaszkę. Wlewamy 1-2 łyżki oleju, posypujemy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Tak przygotowaną brukselkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut (grzanie góra-dół). W trakcie warto 1-2 razy przemieszać brukselkę drewnianą łyżką.
- Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 15 minut również w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół). Możemy je piec jednocześnie z brukselką.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Do miski wrzucamy kaszę, żurawinę, suszone pomidory, brukselkę oraz połowę przygotowanej ilości orzechów laskowych, polewamy olejami oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy . Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, a następnie posypujemy pozostałymi resztą orzechów laskowych i kiełkami brokuła.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie oleju z orzechów laskowych zastąpcie go oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem.
- Sałatka będzie również bardzo smaczna na drugi dzień, może jednak wymagać dodania odrobiny oleju.
Brak komentarzy do "BRUKSELSKA AWANTURA"