Przepyszna, niezwykle harmonijna kompozycja łącząca aromatyczny kozi ser pleśniowy, kurczaka w przyprawie tandoori, bardzo popularne w Brazylii kaki oraz chrupiące orzechy. Do tego słodka papryka szpiczasta, a wszystko połączone bazyliowym dressingiem z rukolą. Całość smakuje po prostu obłędnie, a do tego sałatka jest prosta, szybka w przygotowaniu i niezwykle pożywna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania – doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i kolację w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 120 g sera koziego pleśniowego
- 200 g filetu z piersi kurczaka zagrodowego (1 łyżka przyprawy tandoori curry, 2 łyżki oleju)
- 1 nieduża papryka szpiczasta
- 1 duże kaki
- 5-6 orzechów brazylijskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego (lub cukru trzcinowego)
- 6-8 listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 6-8 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos o jednolitej konsystencji.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Dobrze schłodzony kozi ser kroimy na plasterki, które przekrawamy na połówki.
- Kaki obieramy i kroimy w słupki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Rukolę łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy naprzemiennie z pozostałymi składnikami sałatki.
DODATKOWE UWAGI:
- Przyprawę Tandoori Curry Powder zakupiłam w TESCO na dziale Kuchnie Świata. Pasuje doskonale do tej kompozycji, ale możecie ją zastąpić zwykłym curry lub przyprawą do kurczaka złocistego.
- Polecam, aby po ukrojeniu każdego plastra przetrzeć nóż wilgotnym ręcznikiem papierowy, wówczas ser będzie się ładnie prezentował w sałatce.
Brak komentarzy do "BRAZYLIJSKA ZAGRODA"