BRAZYLIJSKA ZAGRODA

Przepyszna, niezwykle harmonijna kompozycja łącząca aromatyczny kozi ser pleśniowy, kurczaka w przyprawie tandoori, bardzo popularne w Brazylii kaki oraz chrupiące orzechy. Do tego słodka papryka szpiczasta, a wszystko  połączone bazyliowym dressingiem z rukolą. Całość smakuje po prostu obłędnie, a do tego sałatka jest prosta, szybka w przygotowaniu i niezwykle pożywna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania – doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i kolację w gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego (lub cukru trzcinowego)
  • 6-8 listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  3. Dobrze schłodzony kozi ser kroimy na plasterki, które przekrawamy na połówki.
  4. Kaki obieramy i kroimy w słupki.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  6. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  7. Rukolę łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy naprzemiennie z pozostałymi składnikami sałatki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Przyprawę Tandoori Curry Powder zakupiłam w TESCO na dziale Kuchnie Świata. Pasuje doskonale do tej kompozycji, ale możecie ją zastąpić zwykłym curry lub przyprawą do kurczaka złocistego.
  • Polecam, aby po ukrojeniu każdego plastra przetrzeć nóż wilgotnym ręcznikiem papierowy, wówczas ser będzie się ładnie prezentował w sałatce.
Brazylijska zagroda
BRAZYLIJSKA ZAGRODA. Sałatka z kurczakiem tandoori, kozim serem, kaki, papryką i orzechami brazylijskimi z rukolą w bazyliowym dressingu.
BRAZYLIJSKA ZAGRODA. Sałatka z kurczakiem tandoori, kozim serem, kaki, papryką i orzechami brazylijskimi z rukolą w bazyliowym dressingu.
BRAZYLIJSKA ZAGRODA. Sałatka z kurczakiem tandoori, kozim serem, kaki, papryką i orzechami brazylijskimi z rukolą w bazyliowym dressingu.

Brak komentarzy do "BRAZYLIJSKA ZAGRODA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny