Pełna nie tylko zieleni, ale także cennych witamin i minerałów sałatka, której podstawą jest makaron z pietruszkowym pesto, a do tego zielone szparagi, lekko kwaśne kiwi, chrupiące pistacje, rukola z roszponką oraz kulki mozzarelli. Do dekoracji wykorzystałam bratki prosto z ogródka, które nie tylko zdobią sałatkę, czyniąc ją oryginalną w wyglądzie, ale także dodają jej smaku oraz wartości odżywczych. To niesamowicie smaczna, wegetariańska kompozycja, którą serdecznie polecam na obiad tudzież kolację, ale także idealnie sprawdzi się na piknik w wiosenne, ciepłe dni!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
169,6 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego makaronu
- 2 garstki rukoli z roszponką
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (szczypta soli i cukru)
- 3 kiwi
- 120 g mozzarelli
- 2 łyżki obranych pistacji
- Kilka bratków do dekoracji
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 4 łyżki oleju z pistacji lub rzepakowego
- 2 duże garści natki pietruszki (same listki)
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 12-14 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do młynka lub blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto i miksujemy aż uzyskamy pastę o jednolitej konsystencji. Pesto powinno być wilgotne, ale niezbyt rzadkie – jego gęstość regulujemy olejem.
- Kiwi obieramy, kromy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
- Pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Makaron łączymy z przygotowanym pesto, a następnie na półmisek wykładamy go na półmisek naprzemiennie ze szparagami, kiwi i mozzarellą. Całość posypujemy pistacjami, a na koniec dekorujemy bratkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do pesto najlepiej wykorzystać same listki pietruszki, łodyżki mogą spowodować, że będzie ono gorzkie.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 169,6 kcal | 4,7 g | 9,4 g | 18,4 g | 1,7 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 715 g | 1 212,9 kcal | 33,9 g | 67,2 g | 131,4 g | 12,3 g |
Summary
Recipe Name
Bratki w zieleni
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "BRATKI W ZIELENI"