Inspirowana naturą, rewelacyjna sałatka z egzotyczną nutą, która nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem, ale też zaskakuje niezwykle interesującym wyglądem. Na urodzajnej czarnej ziemi przygotowanej z pupernikla i oliwek wyrosły zielone szparagi, które świetnie komponują się ze słodkimi truskawkami i morelami. Mój nietuzinkowy słoiczek dopełniłam ekologicznym kurczakiem, który podsmażyłam z dodatkiem znakomitej przyprawy Vegeta Natur do gyrosa. Mięso doprawione naturalną kompozycją warzyw i ziół wśród, których znalazła się słodka papryka, czosnek, imbir, cebula i kurkuma nabiera orientalnego klimatu. Połączone z owocami i szparagami smakuje po prostu obłędnie, natomiast czarna ziemia i kwiatki bratków podkreślają jeszcze dosadniej jej naturalny charakter.
To pełna zdrowia, bogata w witaminy i substancje odżywcze sałatka, którą szczególnie polecam na obiad tudzież kolację. W sezonie truskawkowo-szparagowym, absolutnie obowiązkowa pozycja, szczególnie dla tych z Was, którzy lubią w kuchni eksperymentować i zachwycać się wyjątkową formą podania przygotowywanych dań.
SKŁADNIKI:
- 3 kromki chleba pumpernikiel
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 3-4 łyżki oleju z ostropestu
- 1 mały ząbek czosnku, sól himalajska
- 5-6 zielonych szparagów
- 8 truskawek
- 2 morele
- 1 filet z kurczaka ekologicznego
- 2 łyżeczki przyprawy VEGETA NATUR do gyrosa
- oliwa z oliwek do smażenia
- kwiatki bratków
20 min. 5 min. 6-7 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pumpernikiel wrzucamy do malaksera wraz z oliwkami (pozostawiamy 2-3 sztuki do dekoracji), czosnkiem oraz 2-3 łyżkami oleju. Całość solimy do smaku i miksujemy aż do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy 2-3 części.
- Kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), a następnie łączymy z przyprawą VEGETA NATUR GYROS i odstawiamy na minimum 15 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy przez około 6-7 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki lub w ósemki.
- Morele przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Dno szerokich słoików wypełniamy “czarną ziemią”, sadzimy w niej szparagi, a następnie układamy w naczyniach naprzemiennie truskawki, morele oraz kawałki kurczaka. Całość możemy jeszcze skropić olejem oraz udekorować plasterkami oliwek oraz bratkami.
Brak komentarzy do "BOGACTWO NATURY"