Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, która nie wymaga gotowania, smażenia, ani pieczenia, natomiast jest pożywna i smakuje rewelacyjnie. Pieczone kabanosy połączyłam tu ze słoną fetą, chrupiącą papryką i słodką gruszką oraz mix sałat w ziołowym, pikantnym dressingu. Do tego smakowitego grona przebojem wdarły się natomiast płatki kokosa, które sprawiły, że sałatka nabrała niesamowitego, bardzo oryginalnego smaku, zachowując przy tym harmonię. Dodanie tego składnika, to był prawdziwy błysk! Sałatka doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, na przykład na pełnowartościowy obiad tudzież kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 100 G sera feta
- 80 g pieczonych kabanosów
- 1 duża gruszka (sok z cytryny)
- 1 czerwona papryka szpiczasta (ramiro)
- 2-3 łyżki płatków kokosa
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- 1 kawałeczek zielonej papryczki chili ok. 2 cm długości
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Kabanosy kroimy ukośnie na cienkie plasterki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę, gruszkę i kabanosy – dodawane składniki polewamy jednocześnie przygotowanym dressingiem. Na koniec całość posypujemy płatkami kokosa.
Summary
Recipe Name
BŁYSKOTLIWY KOKOS
Author Name
Just a Salad
Published On
Preparation Time
Total Time
Brak komentarzy do "BŁYSKOTLIWY KOKOS"