BIOOIL mam w głowie!

Przedstawiam Wam wyśmienitą, prostą i szybką w przygotowaniu, a jednocześnie efektowną i do tego pełną zdrowia sałatkę. Mamy tu słodkie maliny, orzeźwiające pomidory, delikatną w smaku mozzarellę i awokado oraz prażone siemię lniane. Natomiast do przygotowania, wzbogaconego czosnkiem dressingu, wykorzystałam rewelacyjny olej lniany o smaku bazylii – nowość w ofercie BIOOIL . Warto podkreślić, że smak bazylii jest w tym oleju naturalny, wyrazisty i jednocześnie doskonale wyważony, dzięki czemu dressing nabiera bardzo przyjemnego aromatu. Sam olej powstał z najwyższej jakości nasion lnu, a dzięki naturalnemu procesowi tłoczenia na zimno zachowuje pełne właściwości biologiczne i odżywcze. Olej lniany z uwagi na swoje niesamowite, dobroczynne właściwości cieszy się coraz większą popularnością, w szczególności wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. Należy jednak pamiętać, że korzystny wpływ na nasze zdrowie mają jedynie te oleje, które wyprodukowano z należytą staranności, pochodzą z wysokolinolenowych ziaren, są właściwie opakowane i przechowywane. Sięgając więc po olej lniany upewnijcie się więc, że tak jak oleje BOOIL jest to produkt certyfikowany o najwyższej jakości. Pamiętajcie też, że olej lniany można stosować wyłącznie na zimno, dlatego świetnie odnajduje się w sałatkach.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju lnianego BIOOIL o smaku bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Siemię lniane prażymy na suchej patelni (kiedy ziarenka zaczną strzelać przykrywamy patelnię pokrywką – po upływie około 30 sekund siemię będzie już uprażone).
  3. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym, możemy je przekroić na pół.
  4. Pomidorki koktajlowe kroimy na plasterki.
  5. Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Roszponkę łączmy z dressingiem, a następnie wykładamy ją na półmisek naprzemiennie z pomidorkami, awokado, serem i malinami. Całość posypujemy siemieniem lnianym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli macie ochotę na danie o nieco ostrzejszym smaku, to w tej sałatce doskonale odnajdzie się również czerwona cebula. Wówczas możecie dodać nieci mniej czosnku.
Sałatka z pomidorami, malinami, awokado i siemieniem lnianym.
Sałatka z pomidorami, malinami, awokado i siemieniem lnianym.
Sałatka z pomidorami, malinami, awokado i siemieniem lnianym.
Sałatka z pomidorami, malinami, awokado i siemieniem lnianym.

1 Komentarz do "BIOOIL mam w głowie!"

  • comment-avatar
    Anna Zborowska 25 maja 2017 (00:08)

    Zagubiona w przetworzonej rzeczywistości, zaczęłam poszukiwać natury. Przemierzywszy niezliczone kilometry sklepowych alejek, przeczytawszy tuziny książek i wypróbowawszy nowe smaki, zakradłam się do olejowej krainy zdrowia. Odkryłam prawdziwość w każdej kropli. Czekam na więcej. Na kokosową rozkosz podniebienia przyprawioną nasionami czarnuszki, pobudzającą ostrość kapsaicyny, nutę śródziemnomorskiej bazylii z cytryną w tle i pestkami dyni na przedziwny deser. I egzotyczne nasiona Chia, których jeszcze nie poznałam. BIOOIL zaprasza nas wyprawę po zdrowie w wielu smakowitych wariantach!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny