Przedstawiam Wam wyśmienitą, prostą i szybką w przygotowaniu, a jednocześnie efektowną i do tego pełną zdrowia sałatkę. Mamy tu słodkie maliny, orzeźwiające pomidory, delikatną w smaku mozzarellę i awokado oraz prażone siemię lniane. Natomiast do przygotowania, wzbogaconego czosnkiem dressingu, wykorzystałam rewelacyjny olej lniany o smaku bazylii – nowość w ofercie BIOOIL . Warto podkreślić, że smak bazylii jest w tym oleju naturalny, wyrazisty i jednocześnie doskonale wyważony, dzięki czemu dressing nabiera bardzo przyjemnego aromatu. Sam olej powstał z najwyższej jakości nasion lnu, a dzięki naturalnemu procesowi tłoczenia na zimno zachowuje pełne właściwości biologiczne i odżywcze. Olej lniany z uwagi na swoje niesamowite, dobroczynne właściwości cieszy się coraz większą popularnością, w szczególności wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. Należy jednak pamiętać, że korzystny wpływ na nasze zdrowie mają jedynie te oleje, które wyprodukowano z należytą staranności, pochodzą z wysokolinolenowych ziaren, są właściwie opakowane i przechowywane. Sięgając więc po olej lniany upewnijcie się więc, że tak jak oleje BOOIL jest to produkt certyfikowany o najwyższej jakości. Pamiętajcie też, że olej lniany można stosować wyłącznie na zimno, dlatego świetnie odnajduje się w sałatkach.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 200-250 g pomidorków koktajlowych
- 125 g malin
- 1 nieduże awokado (2 łyżki soku z cytryny)
- 120 g mini mozzarelli
- 2 łyżki siemienia lnianego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju lnianego BIOOIL o smaku bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Siemię lniane prażymy na suchej patelni (kiedy ziarenka zaczną strzelać przykrywamy patelnię pokrywką – po upływie około 30 sekund siemię będzie już uprażone).
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym, możemy je przekroić na pół.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na plasterki.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Roszponkę łączmy z dressingiem, a następnie wykładamy ją na półmisek naprzemiennie z pomidorkami, awokado, serem i malinami. Całość posypujemy siemieniem lnianym.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli macie ochotę na danie o nieco ostrzejszym smaku, to w tej sałatce doskonale odnajdzie się również czerwona cebula. Wówczas możecie dodać nieci mniej czosnku.
1 Komentarz do "BIOOIL mam w głowie!"
Anna Zborowska 25 maja 2017 (00:08)
Zagubiona w przetworzonej rzeczywistości, zaczęłam poszukiwać natury. Przemierzywszy niezliczone kilometry sklepowych alejek, przeczytawszy tuziny książek i wypróbowawszy nowe smaki, zakradłam się do olejowej krainy zdrowia. Odkryłam prawdziwość w każdej kropli. Czekam na więcej. Na kokosową rozkosz podniebienia przyprawioną nasionami czarnuszki, pobudzającą ostrość kapsaicyny, nutę śródziemnomorskiej bazylii z cytryną w tle i pestkami dyni na przedziwny deser. I egzotyczne nasiona Chia, których jeszcze nie poznałam. BIOOIL zaprasza nas wyprawę po zdrowie w wielu smakowitych wariantach!