Przedstawiam Wam przepyszną, prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z aromatycznymi, czosnkowymi grzankami przygotowanymi z chleba bezglutenowego z PIEKARNI BEZGLUTENOWEJ PUTKA. Chleb Bezglutenowy Witalny to wieloziarniste pieczywo z dużą ilością ziaren słonecznika, siemienia lnianego i dyni, którego smak jest tak dobry, że choć nie jestem na diecie bezglutenowej, to z chęcią po niego sięgam.
Serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z ofertą nowego sklepu internetowego PUTKA BEZ GLUTENU (https://www.putka.pl/sklepbezglutenu), gdzie znajdziecie szeroki wybór wypieków ze znakiem Przekreślonego Kłosa, który został przyznany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Warto podkreślić, że wyroby te zawdzięczają swój rewelacyjny smak między innymi temu, że są bardzo świeże (codziennie wypiekane) i choć mają tylko kilkudniowe terminy przydatności, są na bieżąco wysyłane na terenie całego kraju. Jeśli nie tolerujecie glutenu, unikacie go lub wśród Waszych znajomych są takie osoby i akurat planujecie menu na wspólne spotkanie, to na pewno nie pożałujecie jeśli skorzystacie z oferty tego sklepu. A do 15 sierpnia na hasło “Just a SALAD” do każdego złożonego zamówienia otrzymacie Bezglutenową Drożdżówkę z Morelą GRATIS! (hasło wpisujcie w koszyku w polu “Uwagi”).
Może skusicie się również na przygotowanie mojej witalnej, niezwykle smacznej i oczywiście bardzo zdrowej sałatki? Obok aromatycznych grzanek, mamy tu parmezan, brzoskwinie ciasteczkowe, paprykę, pomidorki, szczypiorek, rukolę i lekko pikantny dressing. To bardzo pożywna, prosta i szybka w przygotowaniu, bezglutenowa sałatka, która zachwyci Was swoim wyjątkowym smakiem.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 2 kromki Bezglutenowego Chleba Witanego PUTKA (2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju rzepakowego)
- 2 brzoskwinie ciasteczkowe paraguayo (2 łyżki soku z cytryny)
- 1 papryka ramiro
- 10-12 pomidorów koktajlowych
- 30 g parmezanu
- kilka łodyg grubego szczypioru
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta papryki ostrej w proszku
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 8-9 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Brzoskwinie ciasteczkowe dzielimy na mniejsze cząstki, a następnie polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, paprykę, cząstki brzoskwini ciasteczkowej, pestki dyni i płatki parmezanu. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy witalnymi grzankami.
DODATKOWE UWAGI:
- Olej z pestek winogron możecie zastąpić olejem rzepakowym lub ryżowym.
Brak komentarzy do "BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ"