BEJBI TAJ

Kolejna sałatkowa odsłona uwielbianego przez moją rodzinę pieczonego omleta. Tym razem dutch baby inspirowany kuchnią tajską. Mamy tu więc aromatycznego kurczaka, mango, prażone nerkowce, paprykę oraz nadającą ostrości czerwoną cebulę. Omlet posmarowany serkiem śmietankowym, a sałatka połączona dressingiem z dodatkiem kolendry, smakuje po prostu obłędnie. Ta słodko-wytrawna kompozycja doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie, obiad, a także kolację i będzie smakowała doskonale o każdej porze roku.

Pochwalę się Wam, że zdjęcia tej potrawy zwyciężyły nagrodę główną w konkursie “Pokaż nam swój kulinarny świat”, w którym wzięłam udział wykorzystując do tego dania nierafinowany cukier trzcinowy drobny DIAMANT.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka z nerkowców
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 nieduże piersi z kurczaka zagrodowego (2 łyżki oleju z ryżu, 1 łyżka mieszanki tajskich ziół, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego)
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 1 duża garść roszponki
  • 1 nieduże mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki nerkowców

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków kolendry
  • 2 cm papryczki chili
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  4. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w paseczki lub kostkę dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy cukier i jeszcze chwilkę smażymy, aż kurczak się skarmelizuje.
  5. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
  6. Mango kroimy na mniejsze kawałki np. na nieduże paseczki.
  7. Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.

Brak komentarzy do "BEJBI TAJ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny