SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 2 garści sałaty rzymskiej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 nieduża cukinia
- 12-15 pomidorów koktajlowych
- 15 winogron rodzynkowych
- 10 czarnych oliwek
- 1 garść listków bazylii greckiej
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju lnianego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka octu winnego białego
- kilka listków liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
8-10 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Siemię lniane prażymy na suchej patelni (kiedy ziarenka zaczną strzelać przykrywamy patelnię pokrywką – po upływie około 30 sekund siemię będzie już uprażone)
- Cukinię kroimy na plasterki jednakowej grubości (ok. 2 mm.), a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju. Możecie to zrobić przy pomocy pędzelka bądź ręką. Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię grillujemy przez około 5 minut (w zależności od grubości). Nie poruszamy plastrów dopóki na ich spodzie nie pojawią się ciemne paseczki, wówczas dopiero obracamy na drugą stronę i grillujemy jak poprzednio przez około 3-5 minut. Gotowe plastry zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Pomidorki i winogrona kroimy na połówki, a oliwki na plasterki, kukurydzę odcedzamy.
- Sałatę rzymską rwiemy na mniejsze kawałki, a następnie układamy na półmisku naprzemiennie z kukurydzą, grillowaną cukinią, pomidorkami, winogronami i oliwkami. Całość polewamy dressingiem, a następnie posypujemy siemieniem lnianym i dekorujemy listkami greckiej bazylii.
DODATKOWE UWAGI:
- Siemię lniane możecie zastąpić innymi ulubionymi ziarenkami np. pestkami dyni, słoneczka tudzież sezamem.
1 Komentarz do "BAZYLIOWY PLENER"
Kaśka 13 maja 2017 (23:06)
Sałatka jaką lubię, lekka akurat na tę porę roku, już ją dołączam do mojego menu. Poza tym pięknie prezentuje się na fotkach.