BAKALIOWA KAPUSTA Z GRZYBAMI

To jest absolutny hit! Niebanalna sałatka inspirowana tradycyjną wigilijną potrawą czyli kapustą z grzybami. W moim daniu mamy podsmażoną w czerwonym winie kapustę kiszoną z suszonymi grzybkami, a także orkisz oraz bakalie. Wykorzystałam tu suszone śliwki oraz orzechy włoskie HELIO NATURA – rewelacyjna seria bakalii, gdzie owoce nie zawierają konserwantów, a orzechy pochodzą z ekologicznych upraw. Do tego rukola i … no właśnie, co na zdjęciach robią mandarynki? Sok z nich współtworzy fantastyczny dressing, który wprost idealnie połączył wszystkie składniki!

To mogłoby się wydawać szalone wręcz zestawienie składników tworzy wyśmienitą harmonijną kompozycję, którą docenią zarówno wielbiciele kuchni nowoczesnej, jak i entuzjaści tradycyjnych przysmaków. Dzięki tej sałatce poczujecie prawdziwą magię świąt!

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 1 szklanka odciśniętej kapusty kiszonej (1-2 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz kolorowy, 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego)
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich HELIO Natura
  • 1/3 szklanki suszonych śliwek HELIO Natura
  • 150 g orkiszu konserwowego

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 40 min. Wymaga smażenia 25 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym ogniu przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy, wysuszamy i kroimy w paseczki.
  3. Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  4. Kapustę siekamy niedbale nożem i wrzucamy wraz z grzybami patelnię z rozgranym masłem klarowanym, po około 10 minutach dodajemy czerwone wino, hojnie oprószamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużym ogniu jeszcze prze około 15 minut, aż całe wino odparuje, a kapusta zacznie się rumienić i przypominać wiórki.
  5. Do miski z orkiszem dodajemy przestygniętą kapustę z grzybami, orzechy, śliwki oraz 2-3 łyżki przygotowanego dressingu. Tuż przed podaniem łączymy z rukolą, przekładamy na talerze i skrapiamy pozostałym dressingiem.

Brak komentarzy do "BAKALIOWA KAPUSTA Z GRZYBAMI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny