To jest absolutny hit! Niebanalna sałatka inspirowana tradycyjną wigilijną potrawą czyli kapustą z grzybami. W moim daniu mamy podsmażoną w czerwonym winie kapustę kiszoną z suszonymi grzybkami, a także orkisz oraz bakalie. Wykorzystałam tu suszone śliwki oraz orzechy włoskie HELIO NATURA – rewelacyjna seria bakalii, gdzie owoce nie zawierają konserwantów, a orzechy pochodzą z ekologicznych upraw. Do tego rukola i … no właśnie, co na zdjęciach robią mandarynki? Sok z nich współtworzy fantastyczny dressing, który wprost idealnie połączył wszystkie składniki!
To mogłoby się wydawać szalone wręcz zestawienie składników tworzy wyśmienitą harmonijną kompozycję, którą docenią zarówno wielbiciele kuchni nowoczesnej, jak i entuzjaści tradycyjnych przysmaków. Dzięki tej sałatce poczujecie prawdziwą magię świąt!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 szklanka odciśniętej kapusty kiszonej (1-2 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz kolorowy, 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego)
- 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
- 1/3 szklanki orzechów włoskich HELIO Natura
- 1/3 szklanki suszonych śliwek HELIO Natura
- 150 g orkiszu konserwowego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- sok z 1 mandarynki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 40 min. 25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym ogniu przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy, wysuszamy i kroimy w paseczki.
- Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Kapustę siekamy niedbale nożem i wrzucamy wraz z grzybami patelnię z rozgranym masłem klarowanym, po około 10 minutach dodajemy czerwone wino, hojnie oprószamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużym ogniu jeszcze prze około 15 minut, aż całe wino odparuje, a kapusta zacznie się rumienić i przypominać wiórki.
- Do miski z orkiszem dodajemy przestygniętą kapustę z grzybami, orzechy, śliwki oraz 2-3 łyżki przygotowanego dressingu. Tuż przed podaniem łączymy z rukolą, przekładamy na talerze i skrapiamy pozostałym dressingiem.
Brak komentarzy do "BAKALIOWA KAPUSTA Z GRZYBAMI"