Efektowna, acz prosta i szybka w przygotowaniu sałatka świąteczna, która zachwyca rewelacyjnym smakiem i cieszy oko ciekawym sposobem podania w formie choinki. I tak na moim świątecznym drzewku, którego gałązki tworzy rukola i roszponka, a pieniek został usypany z pistacji pieczonych w piecu, zawiesiłam bombki z buraka, kaki i pietruszki. Dodatkowo ozdobiłam go suszoną żurawiną z sokiem z granatu oraz oprószyłam śnieżkiem w postaci sera z niebieską pleśnią oraz pistacjami. Całość polana lekko czosnkowym, orzechowym dressingiem smakuje doskonale! Serdecznie zachęcam Was do stworzenia takiego bakaliowego drzewka, angażując w świąteczne przygotowania najmłodszych członków rodziny!
Jednocześnie zapraszam Was do udziału w konkursie ze smakowitymi bakaliami Bakkalland, gdzie poszukuję ciekawych pomysłów na świąteczną sałątkę. Szczegóły zabawy odnajdziecie klikając tutaj: KLIK, KLIK.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 2 nieduże korzenie pietruszki
(1-2 łyżki oleju rzepakowego, sól, mielone płatki chili) - 1 ugotowany burak
- 1 owoc kaki
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej z sokiem z grantu Bakalland
- 1/3 szklanki obranych pistacji prażonych w piecu Bakalland
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
6-8 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz mielone płatki chili. Całość smażymy około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki pietruszki ładnie się zarumienią.
- Z buraka i owocu kaki wykrawamy kółeczka lub kroimy je w kostkę.
- Pistacje po obraniu siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Na dużą deskę/talerz wykładamy mix rukoli i roszponki formując z nich choinkę, a z części posiekanych pistacji usypujemy pieniek. Następnie zawieszamy na naszym drzewku pietruszkę, kaki, buraczki i żurawinę. Całość polewamy dressingiem a na koniec posypujemy pozostałymi pistacjami i pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
- Olej z pistacji możecie zastąpić innym ulubionym olejem lub oliwą (najlepiej orzechowym).
Brak komentarzy do "BAKALIOWA CHOINKA"