BAKALIOWA CHOINKA

Efektowna, acz prosta i szybka w przygotowaniu sałatka świąteczna, która zachwyca rewelacyjnym smakiem i cieszy oko ciekawym sposobem podania w formie choinki. I tak na moim świątecznym drzewku, którego gałązki tworzy rukola i roszponka, a pieniek został usypany z pistacji pieczonych w piecu, zawiesiłam bombki z buraka, kaki i pietruszki. Dodatkowo ozdobiłam go suszoną żurawiną z sokiem z granatu oraz oprószyłam śnieżkiem w postaci sera z niebieską pleśnią oraz pistacjami. Całość polana lekko czosnkowym, orzechowym dressingiem smakuje doskonale! Serdecznie zachęcam Was do stworzenia takiego bakaliowego drzewka, angażując w świąteczne przygotowania najmłodszych członków rodziny!

Jednocześnie zapraszam Was do udziału w konkursie ze smakowitymi bakaliami Bakkalland, gdzie poszukuję ciekawych pomysłów na świąteczną sałątkę. Szczegóły zabawy odnajdziecie klikając tutaj: KLIK, KLIK.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz mielone płatki chili. Całość smażymy około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki pietruszki ładnie się zarumienią.
  3. Z buraka i owocu kaki wykrawamy kółeczka lub kroimy je w kostkę.
  4. Pistacje po obraniu siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  5. Na dużą deskę/talerz wykładamy mix rukoli i roszponki formując z nich choinkę, a z części posiekanych pistacji usypujemy pieniek. Następnie zawieszamy na naszym drzewku pietruszkę, kaki, buraczki i żurawinę. Całość polewamy dressingiem a na koniec posypujemy pozostałymi pistacjami i pokruszonym serem z niebieską pleśnią.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
  • Olej z pistacji możecie zastąpić innym ulubionym olejem lub oliwą (najlepiej orzechowym).
BAKALIOWA CHOINKA. Świąteczna sałatka z rukolą, burakiem, pietruszką, kaki, serem z niebieską pleśnią, żurawiną i pistacjami.
BAKALIOWA CHOINKA. Świąteczna sałatka z rukolą, burakiem, pietruszką, kaki, serem z niebieską pleśnią, żurawiną i pistacjami.
BAKALIOWA CHOINKA. Świąteczna sałatka z rukolą, burakiem, pietruszką, kaki, serem z niebieską pleśnią, żurawiną i pistacjami.

Brak komentarzy do "BAKALIOWA CHOINKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny