AZJA Z POLSKĄ NUTĄ

Kabanos to  jeden z najpopularniejszych rodzajów kiełbasy w Polsce. Osobiście, bardzo je lubię i chętnie wykorzystuję je przygotowując sałatki, szczególnie jeśli mam chęć na bardziej treściwą kompozycję. Kabanosy doskonale odnajdują się w towarzystwie bardzo wielu składników, w mojej ocenie również tych bardziej egzotycznych. Dlatego też serdecznie zachęcam Was do przygotowania sałatki inspirowanej kuchnią azjatycką, do której obok kabanosów dodałam makaron ryżowy, groszek cukrowy, czerwoną paprykę, mango, liczi, kiełki fasoli mung, nerkowce, a całość polałam przepysznym dressingu przygotowanym na bazie tajskich ziół. To niezwykle smaczna, niebanalna, pożywna, a przy tym harmonijna sałatka, która doskonale sprawdzi się na lunch, obiadokolację tudzież na większej imprezie.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mieszanki tajskich ziół
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 8-10 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  3. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  5. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki.
  6. Liczi obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki.
  7. Mango obieramy i kroimy w paseczki lub kosteczkę.
  8. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  9. Makaron łączymy z dressingiem, a następnie z pozostałymi składnikami sałatki, wykładamy na talarze i dekorujemy listkami kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam gotową mieszankę tajskich ziół. Jeśli uda Wam się takiej zakupić, to stwórzcie własną kompozycję dodając na przykład po szczypcie kolendry, chili, imbiru, kurkumy i kminu rzymskiego.
  • Do sałatki możecie użyć liczi z puszki lub zastąpić je ananasem.
Sałatka z makaronem ryżowym, groszkiem cukrowym, mango, liczi, nerkowcami, kabanosami, kiełkami fasoli mung oraz kabanosami.
Sałatka z makaronem ryżowym, groszkiem cukrowym, mango, liczi, nerkowcami, kabanosami, kiełkami fasoli mung oraz kabanosami.

3 komentarze do "AZJA Z POLSKĄ NUTĄ"

  • comment-avatar
    Wieśka 12 lutego 2017 (21:19)

    Tak pięknie wygląda na zdjęciu, że postanowiłam ją zrobić. Pomysł świetny, smakowała znakomicie.

  • comment-avatar
    Magda 12 lutego 2017 (21:15)

    Dla mnie ta sałatka to bomba, musiałam ją zrobić, bo zawiera składniki, które uwielbiam. Na pewno jeszcze ją powtórzę.

  • comment-avatar
    Magda 12 lutego 2017 (21:15)

    Dla mnie ta sałatka to bomba, musiałam ją zrobić, bo zawiera składniki, które uwielbiam. Na pewno jeszcze ją powtórzę.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny