Niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu, a zarazem oryginalna, wyśmienita w smaku i elegancka w prezencji sałatka z aromatycznym serem z niebieską pleśnią, słodko-kwaśnymi grantami i borówkami. Tak, tak o tej porze roku możemy się cieszyć naturalnym smakiem borówek, sięgając po ich samą esencję skrytą w liofilizowanych owocach. Warto wiedzieć, że dzięki liofilizacji składniki zachowują swoje naturalne właściwości i wartości odżywcze, dlatego serdecznie zachęcam Was do ich wykorzystywania szczególnie zimą zwłaszcza, że doskonale sprawdzają się w sałatkowych kompozycjach.
Ser i owoce wzbogaciłam chrupiącymi orzechami włoskimi oraz roszponką skąpana w musztardowo-miodowym winegrecie oraz gęstym sosem balsamicznym i tak uzyskałam oryginalną, absolutnie wyśmienitą w smaku przystawkę, która doskonale sprawdzi się na romantyczną kolację tudzież jako przystawka podczas uroczystego spotkania w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 owocu granatu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 15 g borówek liofilizowanych
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu z granatu
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki, a borówki przecinamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki wraz z przygotowanym dressingiem. Na koniec całość polewamy gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Owoce liofilizowane dodawajcie do sałatek tuż przed podaniem, aby pozostały chrupiące.
- Olej z orzechów włoskich możecie zastąpić innym olejem, serdecznie polecam te o orzechowym smaku.
Brak komentarzy do "AROMATYCZNY GRANAT Z BORÓWKĄ"