Oryginalna, smakowita, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu propozycja piknikowa – tj. sałatka, której podstawą są żytnie bułeczki pokryte pasztetem. Do mojego dania wykorzystałam Pasztet Dworski z kaczką Profi, który nie tylko świetnie smakuje, ale i zaskakuje bardzo dobrym składem. Mamy tu bowiem mięso z kaczki (25%), tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe (20%), wątrobę z kurcząt (18%), jaja, cebulę, sól, czosnek i przyprawy. Nie dodano do niego żadnych zagęszczaczy, ulepszaczy ani MOM-u. Warto też wspomnieć, że jest to produkt bezglutenowy.
Wracając jednak do mojej piknikowej kompozycji, to bułeczkę z pasztetem pokryłam kiełkami połączonymi z podsmażonymi kurkami, wędzonym żółtym serem, ogórkami konserwowymi, rzodkiewkami oraz dodatkowo wzbogaciłam migdałami. I tak uzyskałam bardzo pożywną, bogatą w smaki, a jednocześnie niezwykle harmonijną sałatkę, której dodatkowym autem jest oryginalna forma podania. Serdecznie polecam ją na „danie główne” podczas wakacyjnego/weekendowego pikniku, na który warto dodatkowo spakować słoiczek ogóreczków, rzodkiewki, migdały, a także pomidorki koktajlowe.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mieszanki kiełków
- 2 bułeczki żytnie
- 1 słoiczek Pasztetu Dworskiego z kaczką PROFi (105 g)
- garści świeżych kurek (1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, sól)
- 50 g serowych warkoczyków wędzonych
- 16 koktajlowych ogóreczków konserwowych
- 4 rzodkiewki
- 8 migdałów
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 3-6 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
- Serowe warkoczyki kroimy na krótkie (ok. 0,5-1 cm) paseczki.
- Ogóreczki przekrawamy wzdłuż na połówki, a rzodkiewki kroimy w słupki.
- Migdały drobno siekamy.
- Do miski wrzucamy kurki, ser, ogórki, rzodkiewki, migdały i kiełki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie mieszamy.
- Bułki przekrawamy na połówki, smarujemy je pasztetem, a następnie układamy na nich przygotowaną sałatkę.
DODATKOWE UWAGI:
- Na piknik najlepiej spakować sałatkę w pojemnik, a bułeczki posmarowane pasztetem zabrać osobno. Całość łączymy tuż przez spożyciem.
- Zapraszam na stronę PROFI: www.profi.com.pl
Brak komentarzy do "ALE PASZTET!"