A’la ŻUREK

Biała kiełbasa, jajka, majeranek, marchewka, czasem również chrzan, to bez wątpienia składniki które kojarzą się z wielkanocnym żurkiem. Ta fenomenalna zupa zainspirowała mnie do przygotowania sałatki, którą oczywiście podałam na chlebie – zgodnie ze staropolską tradycją. Mamy tu podsmażoną białą kiełbaskę, przepiórcze jajeczka, marchewki baby oraz sos majerankowo-chrzanowy. To proste w przygotowaniu danie zachwyca rewelacyjnym smakiem oraz oryginalną formą podania – serdecznie zachęcam do wypróbowania, szczególnie w okresie około Wielkanocnym. Myślę, że może bardzo pozytywnie zaskoczyć również tych z Was, którzy nie są entuzjastami staropolskiego żurku.

Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
237,4 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka majonezu ekologicznego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2-3 łyżki listków świeżego majeranku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 1,5-2 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majeranek drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem, chrzanem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażmy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Marchewki wyjmujemy z puszki, odcedzamy i osuszamy.
  4. Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy
  5. Kromki chleba skrapiamy olejem, następnie smarujemy je przygotowanym sosem po czym wykładamy naprzemiennie rukolę, kiełbasę, marchewki oraz jajeczka.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatkę możecie podać na innym ulubionym pieczywie.
A’la ŻUREK. Sałatka z białą kiełbasą, jajeczkami przepiórczymi, marchewką baby, rukolą i sosem na bazie majeranku podana na żytnim chlebie.
A’la ŻUREK. Sałatka z białą kiełbasą, jajeczkami przepiórczymi, marchewką baby, rukolą i sosem na bazie majeranku podana na żytnim chlebie.
A’la ŻUREK. Sałatka z białą kiełbasą, jajeczkami przepiórczymi, marchewką baby, rukolą i sosem na bazie majeranku podana na żytnim chlebie.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g237,4 kcal8,3 g17,8 g11,2 g2,1 g
Cała sałatka (2 porcje)423,6 g1198,7 kcal42,2 g89,7 g56,8 g10,5 g
ALERGENY: gluten, jaja, gorczyca
Summary
recipe image
Recipe Name
A’la ŻUREK
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "A'la ŻUREK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny