Biała kiełbasa, jajka, majeranek, marchewka, czasem również chrzan, to bez wątpienia składniki które kojarzą się z wielkanocnym żurkiem. Ta fenomenalna zupa zainspirowała mnie do przygotowania sałatki, którą oczywiście podałam na chlebie – zgodnie ze staropolską tradycją. Mamy tu podsmażoną białą kiełbaskę, przepiórcze jajeczka, marchewki baby oraz sos majerankowo-chrzanowy. To proste w przygotowaniu danie zachwyca rewelacyjnym smakiem oraz oryginalną formą podania – serdecznie zachęcam do wypróbowania, szczególnie w okresie około Wielkanocnym. Myślę, że może bardzo pozytywnie zaskoczyć również tych z Was, którzy nie są entuzjastami staropolskiego żurku.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
237,4 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1-2 białe kiełbasy
- 8 jajek przepiórczych
- 150 g (2 duże lub 4 mniejsze kromki) chleba żytniego z ziarnami słonecznika
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- 10-15 sztuk młodej marchewki z puszki
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu ekologicznego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2-3 łyżki listków świeżego majeranku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 1,5-2 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Majeranek drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem, chrzanem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażmy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
- Marchewki wyjmujemy z puszki, odcedzamy i osuszamy.
- Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy
- Kromki chleba skrapiamy olejem, następnie smarujemy je przygotowanym sosem po czym wykładamy naprzemiennie rukolę, kiełbasę, marchewki oraz jajeczka.
DODATKOWE UWAGI:
- Sałatkę możecie podać na innym ulubionym pieczywie.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 237,4 kcal | 8,3 g | 17,8 g | 11,2 g | 2,1 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 423,6 g | 1198,7 kcal | 42,2 g | 89,7 g | 56,8 g | 10,5 g |
Brak komentarzy do "A'la ŻUREK"