NUTKA PIKANTERII

Prosta w przygotowaniu, lekka, a zarazem bardzo smakowita sałatka z aromatycznym ziołowym dressingiem, której tajemnica tkwi w niesamowicie oryginalnym dodatku, jakim są owoce nasturcji. Przypominają one śródziemnomorskie kapary, możemy je spożywać na surowo, a wówczas są chrupiące, wyróżniają się mocno pikantnym smakiem, ale też niezwykle sympatycznym wyglądem. Nasturcja kwitnie jeszcze w październiku, a jadalne są również liście, łodygi i kwiaty. Co bardzo istotne, te pikantne owocki, nie tylko są bardzo smakowitym dodatkiem do wielu dań, ale również mają mnóstwo dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Serdecznie polecam Wam wypróbować je w połączeniu z orzeźwiającymi pomidorkami, słodką kukurydzą, chrupiąca papryką i mozzarellą.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 garstka świeżych ziół np. bazylia, oregano, tymianek
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 6 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
  5. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym (możemy je przekroić na połówki).
  6. Mix sałat wykładamy na półmisek naprzemiennie z listkami nasturcji, papryką, pomidorkami, kukurydzą i mozzarellą. Całość posypujemy owocami nasturcji, a na koniec polewamy dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie ogrodu i doniczek wypełnionych kwiatami nasturcji, ani też mamy, która może Was w nie zaopatrzyć, to możecie je zastąpić kaparami w occie lub w oleju – polecam Wam markę OLE!.
NUTKA PIKANTERII. Sałatka z papryką, kukurydzą, pomidorkami, mozzarellą i owocami nasturcji z ziołowym dressingiem.
NUTKA PIKANTERII. Sałatka z papryką, kukurydzą, pomidorkami, mozzarellą i owocami nasturcji z ziołowym dressingiem.
NUTKA PIKANTERII. Sałatka z papryką, kukurydzą, pomidorkami, mozzarellą i owocami nasturcji z ziołowym dressingiem.

Brak komentarzy do "NUTKA PIKANTERII"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny