ZŁOTA RYBKA

Rewelacyjna w smaku propozycja, której głównym bohaterem jest Śledzik na okrągło sweet chilli SEKO. Rybka ta co prawda nie jest złota, ale doskonale odnajduje się pośród składników w tejże tonacji. Słodko-pikantny smak śledzika, świetnie komponuje się z pieczonymi w kurkumie ziemniakami, mango, orzechami włoskimi oraz miechunką, zwaną przecież złotą jagodą. Do tego rukola, klasyczny dressing i mamy przepyszną, niebanalną, elegancką, a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Jeśli pragnieniem kogoś bliskiego Waszemu sercu jest to, abyście przygotowali wyśmienitą kolację, to ta sałatka z pewnością pomoże Wam je spełnić.

Zachęcam też do wypróbowania dwóch pozostałych produktów z linii Śledzik na okrągło od firmy SEKO, tj. solony z kolorowym pieprzem oraz z brzoskwinią i żurawiną. Są bardzo smaczne, świetnie komponują się do sałatek oraz posiadają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że do ich produkcji wykorzystano wysokiej jakości śledzia pochodzącego ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga pieczenia 10-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Ziemniaki kroimy na plasterki o grubości około 2 mm, a następnie wrzucamy je do miski i łączymy z olejem wymieszanym z kurkumą i solą. Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, którą to wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki pieczemy, w zależności od grubości około 10-15 minut. Po upieczeniu należy odczekać kilka minut, wówczas plasterki będą łatwiej odchodzić od papieru.
  3. Mango kroimy w słupki albo w kostkę.
  4. Miechunkę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, a następnie wysuszamy.
  5. Na talerze wykładamy naprzemiennie rukolę, kawałki mango, chipsy z ziemniaków, śledziki (ja wykorzystałam same śledziki, bez cebuli i zalewy). Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy miechunką i orzechami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast miechunki możecie wykorzystać złote rodzynki.
  • Kurkumę możecie zastąpić curry. W obydwu przypadkach, do wymieszania ziemniaków z przyprawą, a następnie wykładania ich na blachę warto założyć rękawiczki, gdyż obie przyprawy mocno barwią ręce.

3 komentarze do "ZŁOTA RYBKA"

  • comment-avatar
    Ania 23 lutego 2017 (19:30)

    Jestem pod wrażeniem tej sałatki. Muszę koniecznie ją wypróbować 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 23 lutego 2017 (20:39)

      Będzie mi bardzo miło!

  • comment-avatar
    Wiesława 19 lutego 2017 (20:08)

    Kolejna znakomita sałatka, często korzystam z Pani przepisów i muszę przyznać, że są bardzo pomysłowe.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny