Rewelacyjna w smaku propozycja, której głównym bohaterem jest Śledzik na okrągło sweet chilli SEKO. Rybka ta co prawda nie jest złota, ale doskonale odnajduje się pośród składników w tejże tonacji. Słodko-pikantny smak śledzika, świetnie komponuje się z pieczonymi w kurkumie ziemniakami, mango, orzechami włoskimi oraz miechunką, zwaną przecież złotą jagodą. Do tego rukola, klasyczny dressing i mamy przepyszną, niebanalną, elegancką, a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Jeśli pragnieniem kogoś bliskiego Waszemu sercu jest to, abyście przygotowali wyśmienitą kolację, to ta sałatka z pewnością pomoże Wam je spełnić.
Zachęcam też do wypróbowania dwóch pozostałych produktów z linii Śledzik na okrągło od firmy SEKO, tj. solony z kolorowym pieprzem oraz z brzoskwinią i żurawiną. Są bardzo smaczne, świetnie komponują się do sałatek oraz posiadają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że do ich produkcji wykorzystano wysokiej jakości śledzia pochodzącego ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści rukoli
- 1 opakowanie Śledzików na okrągło SEKO sweet chilli (200g)
- 1/2 mango
- 2 ziemniaki, 1 łyżeczka kurkumy, sól, olej roślinny
- 1/4 szklanki miechunki suszonej
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
15 min. 10-15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Ziemniaki kroimy na plasterki o grubości około 2 mm, a następnie wrzucamy je do miski i łączymy z olejem wymieszanym z kurkumą i solą. Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, którą to wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki pieczemy, w zależności od grubości około 10-15 minut. Po upieczeniu należy odczekać kilka minut, wówczas plasterki będą łatwiej odchodzić od papieru.
- Mango kroimy w słupki albo w kostkę.
- Miechunkę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, a następnie wysuszamy.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie rukolę, kawałki mango, chipsy z ziemniaków, śledziki (ja wykorzystałam same śledziki, bez cebuli i zalewy). Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy miechunką i orzechami.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast miechunki możecie wykorzystać złote rodzynki.
- Kurkumę możecie zastąpić curry. W obydwu przypadkach, do wymieszania ziemniaków z przyprawą, a następnie wykładania ich na blachę warto założyć rękawiczki, gdyż obie przyprawy mocno barwią ręce.
3 komentarze do "ZŁOTA RYBKA"
Ania 23 lutego 2017 (19:30)
Jestem pod wrażeniem tej sałatki. Muszę koniecznie ją wypróbować 🙂
Just a SALAD 23 lutego 2017 (20:39)
Będzie mi bardzo miło!
Wiesława 19 lutego 2017 (20:08)
Kolejna znakomita sałatka, często korzystam z Pani przepisów i muszę przyznać, że są bardzo pomysłowe.