ZŁOCISTY TALERZYK

Przedstawiam Wam wyjątkową sałatkę deserową, będącą prawdziwym diamentem wśród moich słodkich propozycji. Na przepysznym talerzyku, upieczonym na mące dyniowej, który pokryłam fantastycznym chałwowym kremem, znalazły się: złoty owoc kiwi, mandarynki i miechunki, a także karamelizowane orzechy włoskie, pestki dyni oraz suszone owoce miechunki. Do przygotowania słodkiego, złocistego spodu wykorzystałam Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant, a do karmelizowania bakalii Złocisty Syrop Trzcinowy, które to nadały mojej sałatce aromatycznego, karmelowego smaku. Co bardzo istotne obydwa produkty nie zawieją dodatku aromatów, konserwantów oraz barwników i są bardzo dobrą, szeroko dostępną, alternatywą dla zwykłego białego cukru. Szczerze zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jestem przekonana, że będziecie zachwyceni!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SŁODKI TALERZYK:

  • 2 jajka L
  • 40 g mąki dyniowej
  • 40 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 1 łyżeczka nalewki orzechowej lub soku z mandarynki.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 10 min. Wymaga pieczenia 35 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki talerzyk. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę, przy czym pod koniec miksowania dodajemy cukier trzcinowy, a po jego wymieszaniu obydwa żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę dyniową i całość mieszamy ją już bardzo krótko, na wolnych obrotach, do połączenia składników. Tortownicę (20 cm) wypełniamy papierem do pieczenie, boki natłuszczamy, a następnie wylewamy na nią naszą masę i pieczemy w temperaturze 180 stopni (granie góra-dół) przez 35 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną chałwę i całość mieszamy przy pomocy blendera ręcznego aż uzyskamy gładką masę. Na koniec dodajemy ricottę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 min.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni,  wlewamy syrop trzcinowy (około 1-2 łyżeczki), dokładnie mieszamy z orzechami, chwilkę podgrzewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak samo postępujemy z pestkami dyni.
  4. Suszoną miechunkę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  5. Miechunkę pozbawiamy osłonek, kiwi kroimy na półplasterki, a mandarynki filetujemy.
  6. Słodki spód skropiony orzechową nalewką lub sokiem z mandarynki, pokrywamy chałwowym kremem, a następnie dekorujemy go owocami, bakaliami i listkami mięty.

DODATKOWE UWAGI:

  • Mąkę dyniową możecie zastąpić na przykład wersją migdałową lub zwykłą mąką pszenną.
  • Sałatkę przechowujemy w lodówce.
DIAMENTOWY TALERZYK. Słodka sałatka z miechunką, mandarynkami, złocistym kiwi oraz karmelizowanymi bakaliami podana na dyniowym talerzyku z kremem chałwowym.
DIAMENTOWY TALERZYK. Słodka sałatka z miechunką, mandarynkami, złocistym kiwi oraz karmelizowanymi bakaliami podana na dyniowym talerzyku z kremem chałwowym.
DIAMENTOWY TALERZYK. Słodka sałatka z miechunką, mandarynkami, złocistym kiwi oraz karmelizowanymi bakaliami podana na dyniowym talerzyku z kremem chałwowym.
DIAMENTOWY TALERZYK. Słodka sałatka z miechunką, mandarynkami, złocistym kiwi oraz karmelizowanymi bakaliami podana na dyniowym talerzyku z kremem chałwowym.

#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant

Brak komentarzy do "ZŁOCISTY TALERZYK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny