Iście zielona, niesamowicie smaczna sałatka, która choć jest wegetariańską propozycją, to skutecznie zwalczy Wasz głód! Mamy tu makaron, zielony groszek, awokado, zielony żółty ser, szczypiorek, kiełki lucerny oraz zielone szparagi podsmażone z dodatkiem kuminu. To właśnie dodanie tej słodko-ostrej przyprawy sprawia, że danie to nabiera wyjątkowego, niezwykle interesującego charakteru. Jeśli nie jesteście entuzjastami kuminu, to i tak zachęcam Was do jej przygotowania – szparagi doprawione solą i pieprzem wraz z pozostałymi składnikami stworzą także bardzo smaczną kompozycję, która doskonale sprawdzi się na obiad, również do zabrania na drugi dzień do szkoły czy pracy!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego makaronu np. rurka ukośna
- 2 garści kiełków lucerny
- 10 zielonych szparagów (1 łyżeczka masła klarowanego, 1 łyżeczka kuminu w proszku, sól)
- 2/3 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1 nieduże awokado (2 łyżki soku z cytryny)
- 60-80 g sera gouda z bazylią w plasterkach
- kilka łodyżek grubego szczypioru
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 14-18 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
- Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki około 0,5 cm długości. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi (wraz z główkami), dodajemy kumin, lekko solimy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Ser kroimy na kwadraciki.
- Awokado kroimy na półksiężyce, które skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
- Wszystkie składniki sałatki (pozostawiając odrobinę kiełków lucerny) łączymy delikatnie z przygotowanym dressingiem, a następnie przekładamy na półmisek/talerze. Całość posypujemy na koniec pozostałymi kiełkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać inny twardy, żółty ser.
Brak komentarzy do "ZIELONA REWOLUCJA"