ZIELONA KOŁDERKA

Znakomita, wiosenna, pełna kolorów i smaków, a przy tym niezwykle harmonijna kompozycja, którą szczególnie polecam wielbicielom rzeżuchy, gdyż to ona nadaje sałatce wyjątkowego smaku i oryginalnego charakteru. Kiełki nie tylko są ozdobą sałatki, ale jednocześnie tworzą wyśmienity sos, który otula pozostałe składniki tego wyśmienitego dania. I tak pod zieloną kołderkę wskoczył gotowany kurczak, jajeczka od zielononóżek, pomidorki, kukurydza i szparagi. To bardzo pożywne, a jednocześnie stosunkowe lekkie danie, które  zachwyca swoim smakiem i ciekawym wyglądem.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści rzeżuchy
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 8 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy czosnek, majonez, rzeżuchę, sól i pieprz do smaku, a następnie blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Sałatę rzymską rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Z plasterków gotowanej szynki drobiowej wycinamy przy pomocy wykrawaczki do ciasteczek półksiężyce lub kroimy je w kostkę.
  4. Jaja gotujemy na twardo a następnie kroimy na plasterki.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju roślinnego, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi (wraz z główkami). Smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  7. Na talerzu rozkładamy sałatę rzymską, plastry jajek, a następnie naprzemiennie szynkę, pomidorki, kukurydzę i szparagi. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy rzeżuchą.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie użyć również gotowaną pierś z indyka lub kurczaka (najlepiej zagrodowego), a jeśli wykorzystujecie gotową szynkę w plasterkach, to sięgajcie po taką bez konserwantów z możliwie wysoką, procentową zawartością mięsa.
  • Rzeżucha jest bardzo istotnym składnikiem tej sałatki i znacząco wpływa na jej smak, ale jeśli nie macie jej pod ręką to pomińcie ją w sosie, a całość posypcie kiełkami rzodkiewki, brokułu lub jarmużu.
Sałatka z jajkami, indykiem, pomidorkami, kukurydzą, szparagami i rzeżuchą.
Sałatka z jajkami, indykiem, pomidorkami, kukurydzą, szparagami i rzeżuchą.

1 Komentarz do "ZIELONA KOŁDERKA"

  • comment-avatar
    Ola 13 maja 2017 (22:56)

    Już mi ślinka leci, muszę ją zrobić.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny