WyŚLEDŹ pierwszą gwiazdkę!

Sałatka ze śledziem i gwiazdkowym motywem to propozycja, która doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Słona rybka doskonale łączy się ze słodką żurawiną, kruchym i lekko kwaśnym jabłkiem oraz chrupiącą rzepą o ostrym, charakterystycznym smaku. Bazą tej sałatki jest natomiast mix sałat połączony z uroczym makaronem w kształcie gwiazdek, a jej dopełnieniem oryginalny w smaku słodkawy sos z dodatkiem cynamonu. Szczególnie polecam entuzjastom śledzia w słodkim wydaniu.

Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 6 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie paski.
  4. Jabłko przekrawamy na ćwiartki, które kroimy na niezbyt cienkie plastry. Następnie przy pomocy na przykład kieliszka do wódki odkrawamy z każdego plasterka gniazda nasienne. Powstałe półksiężyce skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Białą rzodkiew obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plasterki (około 2 mm grubości), a następnie przy pomocy foremek do pieczenia ciasteczek wykrawamy gwiazdeczki.
  6. Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  7. Na półmisek wykładamy mix sałat wymieszany z makaronem, a następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, cząstki jabłka, suszoną żurawinę oraz układamy gwiazdki z białej rzepy. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź serwujemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie jesteście entuzjastami cynamonu, to do tej sałatki będzie pasował również sos czosnkowy (zamiast cynamonu dorzucamy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku).
  • Do sałatki wykorzystałam jabłko Granny Smith, ale możecie wykorzystać inne odmiany o słodko-kwaśnym smaku.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Brak komentarzy do "WyŚLEDŹ pierwszą gwiazdkę!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny