WYKWINTNE ZERO WASTE

Przedstawiam Wam sałatkę, którą przygotowałam podczas warsztatów ZERO WASTE COOKING, w których miałam przyjemność uczestniczyć na zaproszenie ACCOR HOTELS i ORBIS (pod tym linkiem znajdziecie krótką relację z tego znakomitego wydarzenia). Podczas spotkania, przygotowywaliśmy potrawy z dość ograniczonej ilości składników, a naszym zadaniem stało się wykorzystanie każdego z dostępnych produktów w maksymalny sposób. W moje ręce trafiły same rarytasy: główki szparagów, kilka truskawek, borówki i łodyga selera naciowego. Do przygotowania dressingu wykorzystałam natomiast mrożone maliny, czosnek i odrobinę chilli. Ta dość oryginalna sałatka skomponowana bardzo spontanicznie z produktów, które akurat były pod ręką okazała się bardzo harmonijna i niezwykle smaczna, co więcej jej przygotowanie wygenerowało tylko garstkę organicznych odpadków.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mrożonych malin
  • 1 truskawka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 6-8 plasterków papryczki chilli
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 4-5 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maliny przecieramy je przez sitko, pozbywając się tym samym malutkich pestek, przekładamy je do wysokiego naczynia i wraz z pozostałymi składnikami sosu blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy olejem lub sokiem z cytryny.
  2. Główki szparagów wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 4 minuty, a następnie przelewamy lodowatą wodą, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Truskawki kroimy na ćwiartki, a selera naciowego na cienkie plasterki.
  4. Na talerzu układamy naprzemiennie, szparagi, truskawki, selera naciowego i borówki. Sos podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie dodać również kawałeczek mozzarelli lub sera feta.
Sałatka ze szparagami, selerem naciowym, borówkami, truskawkami i owocowym dressingiem.
Sałatka ze szparagami, selerem naciowym, borówkami, truskawkami i owocowym dressingiem.
Sałatka ze szparagami, selerem naciowym, borówkami, truskawkami i owocowym dressingiem.
Sałatka ze szparagami, selerem naciowym, borówkami, truskawkami i owocowym dressingiem.

Brak komentarzy do "WYKWINTNE ZERO WASTE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny