WYKIWANA OSTROŚĆ

Ostra w smaku cebula, czosnkowe grzanki i dressing, a także słony ser bałkański, zrównoważone przez słodko-kwaśne kiwi. Dodatek tego pełnego witamin i substancji odżywczych owocu, którym możemy się cieszyć o każdej porze roku, to świetny sposób na nadanie wytrawnej kompozycji ciekawego smaku i oryginalnego charakteru. Co więcej sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, lekka, a przy tym pożywna. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek, tudzież kolację.

Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
213,3 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka listków oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 8-9 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki oregano drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  4. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Ser bałkański kroimy w kostkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Ser bałkański możecie zastąpić fetą.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g213,3 kcal 4,9 g17,1 g11,9 g2,3 g
Cała sałatka (2 porcje)580 g1 237,3 kcal28,4 g99,0 g68,8 g13,3 g
ALERGENY: mleko i pochodne, orzechy (płatki migdałowe), gluten

Brak komentarzy do "WYKIWANA OSTROŚĆ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny