WYBUCHOWY DUET

Słodki burak oraz fantastyczny, ekscytujący wręcz w smaku kozi ser pleśniowy, to fenomenalne połączenie, które z pewnością podbiło nie tylko moje serce. Do tego, jakże zgranego duetu, rewelacyjnie komponuje się granat oraz płatki migdałowe. Połączenie tych 4 produktów, to prawdziwa eksplozja smaków, której trzeba po prostu spróbować! Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo elegancka. Serdecznie polecam na romantyczną kolację z dodatkiem lampki czerwonego wina.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 90 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut (mniejszym okazom wystarczy 60 min.). Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w plasterki.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  4. Kozi ser kroimy na plasterki.
  5. Na półmisek/talerze wykładamy listki jarmużu, skrapiamy je olejem lub oliwą oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wykładamy naprzemiennie plastry buraka oraz koziego sera. Całość posypujemy ziarenkami granatu oraz płatkami migdałowymi. Na koniec możemy jeszcze delikatnie skropić oliwą.

DODATKOWE UWAGI:

  • Listki jarmużu możecie zastąpić na przykład roszponką lub kiełkami jarmużu.
  • Sałatkę można dodatkowo polać gęstym sosem balsamicznym.
Sałatka z burakiem, kozim serem pleśniowym, płatkami migdałowymi, grantem i listkami jarmużu.

2 komentarze do "WYBUCHOWY DUET"

  • comment-avatar
    Alicja 12 lutego 2017 (21:31)

    Świetny pomysł z tą sałatką, ponadto muszę pogratulować wykonania zdjęcia a sałatkę już przyrządzam.

  • comment-avatar
    Wieśka 12 lutego 2017 (21:26)

    To wszystko, co jest w opisie to prawda, postanowiliśmy z mężem ją przyrządzić, trafny wybór.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny