WITAMINY Z IMPORTU

Trudno mi się nie zgodzić z poglądem, że podstawą naszej codziennej diety powinny być rodzime i jednocześnie sezonowe warzywa i owoce. Takie produkty mają najwięcej substancji odżywczych oraz witamin i są po prostu najsmaczniejsze. Niemniej jednak jest bardzo wiele wartościowych warzyw i owoców,  których z uwagi na strefę klimatyczną bardzo trudno wyhodować w Polsce i choć musiały przebyć daleką drogę aby znaleźć się na naszym stole, to wciąż warto po nie sięgać. Dlatego też rekomenduję Wam pełną kolorów, niebanalną, pożywną i oczywiście smakowitą sałatkę na każdą okazję. Mamy tu zawierające mnóstwo witamin kiwi oraz mango, pistacje uznawane za najzdrowsze orzechy świata, bataty bogate w wiele substancji odżywczych, mozzarellę – źródło wapnia, witaminy B12 i selenu oraz przepyszny dressing pełen wartościowych składników.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pistacji
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a listki oregano drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż wszystkie składniki połączą się.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm). Umieszczamy je w misce, dosypujemy paprykę, odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  3. Mango kroimy w kostkę, a kiwi w półplasterki.
  4. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  5. Obrane pistacje siekamy nożem na mniejsze kawałki.
  6. W misce układamy naprzemiennie rukolę, bataty, kiwi i mango, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem. Następnie wykładamy gruszki, ser, orzechy i posypujemy rodzynkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie oleju z pistacji wykorzystajcie inny ulubiony olej, doskonale będą się komponować oleje z orzechów, ale sałatka również będzie bardzo smaczna jeśli wykorzystacie oliwę z oliwek albo olej rzepakowy.
  • Zamiast ostrej papryki, bataty możecie doprawić słodką papryką lub ziołami prowansalskimi.
Sałatka z mango, batatami, mango, kiwi, pistacjami, mozzarellą i roszponką.
Sałatka z mango, batatami, mango, kiwi, pistacjami, mozzarellą i roszponką.

1 Komentarz do "WITAMINY Z IMPORTU"

  • comment-avatar
    Mirek 11 listopada 2016 (19:02)

    Jestem chyba jednym z nielicznych facetów (a może jedynym), który zagląda na tę stronę. Postanowiłem zrobić tę sałatkę i wyszła świetnie.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny