WIOSNA NA WIDELCU

Iście wiosenna, pełna kolorów i smaków sałatka, której bohaterem są rewelacyjne kule ze smakowitą rybką. Do ich przygotowania wykorzystałam kawałki tuńczyka w oleju roślinnym PRINCES z dodatkiem sera białego, które ukryłam w pięknie prezentujących się kiełkach jarmużu. Tuńczykowe kule nie tylko nadają sałatce ciekawego wyglądu i oryginalnego charakteru, ale też sprawiają, że danie to jest bardzo pożywne. Tuńczyk to przecież doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów. Co więcej jest niskokaloryczny, więc sałatka z jego dodatkiem wciąż jest lekka i świetnie sprawdzi się jako lekki, ale pełnowartościowy obiad.

Obok tuńczykowych kul w sałatce mamy słodką kukurydzę i czerwoną paprykę, dodającą ostrości czerwoną cebulę oraz fenomenalne lekko kwaskowate, chrupiące kwiaty begonii, które podkreśliły wiosenny charakter tego dania, ale też dopełniły jego smaku. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego dania, jestem przekonana, że będziecie zachwyceni!

Trzymajcie kciuki, gdyż przepis ten bierze udział w konkursie dla blogerów „WIOSNA NA WIDELCU”, którego bohaterem jest tuńczyk PRINCES. Jeśli nie prowadzicie bloga, a macie pomysł na jakąś niezwykłą potrawę z tuńczykiem to zachęcam Was do udziału w trwającej jeszcze do 30.06.2018 r. zabawie „RODZINNE GOTOWANIE? TO KULINARNE WYZWANIE!”, gdzie do wygrania jest cała masa, bardzo cennych nagród!

Bezglutenowa Z rybą

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
142,8 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Kiełki siekamy. Tuńczyka odciskamy z oleju (zachowujemy 3 łyżki), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych kiełkach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
  2. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją na wąskie, krótkie paseczki.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  5. Rukolę skrapiamy olejem słonecznikowym i wykładamy na miskę lub talerze, naprzemiennie z papryką, cebulą, kukurydzą i pestkami słonecznika. Na koniec wykładamy tuńczykowe kule, a całość dekorujemy kwiatami begonii.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie pod ręką kwiatów begonii, po prostu je pomińcie lub jedną garść rukoli zastąpcie garścią szczawiu.
WIOSNA NA WIDELCU. Sałatka z tuńczykowymi kulami, papryką, kukurydzą, cebulą, pestkami słonecznika i kwiatami begonii.
WIOSNA NA WIDELCU. Sałatka z tuńczykowymi kulami, papryką, kukurydzą, cebulą, pestkami słonecznika i kwiatami begonii.
WIOSNA NA WIDELCU. Sałatka z tuńczykowymi kulami, papryką, kukurydzą, cebulą, pestkami słonecznika i kwiatami begonii.
WIOSNA NA WIDELCU. Sałatka z tuńczykowymi kulami, papryką, kukurydzą, cebulą, pestkami słonecznika i kwiatami begonii.
WIOSNA NA WIDELCU. Sałatka z tuńczykowymi kulami, papryką, kukurydzą, cebulą, pestkami słonecznika i kwiatami begonii.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g142,8 kcal10,6 g8,9 g6,7 g1,4 g
Cała sałatka (4 porcje)775 g1106,6 kcal82,1 g68,7 g52,3 g10,7 g
ALERGENY: mleko i pochodne, ryba


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

 

#MasterTuńczyk

2 komentarze do "WIOSNA NA WIDELCU"

  • comment-avatar
    Maja 12 czerwca 2018 (20:06)

    Tuńczyk princes jest przepyszny, a twoje zdjęcia piękne. Ja sama spróbuję wziąć udział w konkursie 😉

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 czerwca 2018 (20:09)

      Super! Bardzo się cieszę! Trzymam kciuki!!!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny