WIOSENNY ŚLEDZIK

Bogata w substancje odżywcze, lekka, a zarazem pożywna sałatka wiosenna, która doskonale odnajdzie się na świątecznym stole, zarówno obok tradycyjnych, jak i pośród nieco bardziej awangardowych, wielkanocnych dań. Obok wyrazistego w smaku śledzia, mamy tu rzodkiewkę, fasolkę szparagową, pestki słoneczniczka oraz aromatyczne grzanki, a całość dopełniona koperkowym sosem czosnkowym. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, harmonijna kompozycja, którą szczególnie polecam wielbicielom, ów smakowitej rybki.

Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • kilka gałązek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 8-10 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem i jogurtem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Fasolkę szparagową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  5. Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie (około 1,5 cm) paski.
  6. Rzodkiewkę kroimy na plasterki.
  7. Na półmisek wykładamy sałatę lodową i roszponkę, polewamy je połową przygotowanego sosy, a następnie wykładamy naprzemiennie pozostałe składniki: śledzia, fasolkę, grzanki oraz rzodkiewki. Całość polewamy pozostałym sosem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Fasolkę szparagową możecie zastąpić zielonymi szparagami.
Sałatka wiosenna ze śledziem, rzodkiewką, fasolką szparagową, grzankami, pestkami słonecznika i sałatą.
Sałatka wiosenna ze śledziem, rzodkiewką, fasolką szparagową, grzankami, pestkami słonecznika i sałatą.
Sałatka wiosenna ze śledziem, rzodkiewką, fasolką szparagową, grzankami, pestkami słonecznika i sałatą.
WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO

1 Komentarz do "WIOSENNY ŚLEDZIK"

  • comment-avatar
    Ola 14 kwietnia 2017 (21:52)

    Sałatka, jaką lubię. Muszę ją zrobić, ale chyba po świętach.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny