WIELKANOCNY ZWIASTUN

Jajeczka przepiórcze, kolorowe warzywa i kiełki to bez wątpienia składniki, po które sięgamy szykując wielkanocne potrawy. W mojej sałatce znalazły się chrupiące rzodkiewki, orzeźwiające żółte pomidorki oraz kiełki rzodkiewki. Do tego dodałam rukolę i bazyliowe pesto z pestkami słonecznika, które fantastycznie łączy się z jajkami. Danie to wzbogaciłam podsmażonymi parówkami z szynki z Sokołowa, czyniąc je pełnowartościowym, bardzo pożywnym posiłkiem.

Parówki może nie są pierwszym wielkanocnym skojarzeniem, ale zapewniam Was, że kompozycja ta jest przepysznym daniem w wiosenno-świątecznym klimacie i warto sięgać po ten przepis na co dzień, zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dzięki niej z pewnością poczujecie wiosenny klimat i zaczniecie układać świąteczne menu!

Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 2 garści listków bazylii (ok. 10 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 8-9 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Parówki kroimy na ukośne plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Podsmażamy je przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą złocistego koloru, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami pesto, a następnie całość dokładnie miksujemy. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne – jego konsystencję regulujemy olejem.
  3. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i przekrawamy na połówki.
  4. Rzodkiewki kroimy na plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną oliwą z oliwek, parówki, rzodkiewki, pomidorki i jajeczka przepiórcze. Na koniec wykładamy bazyliowe pesto, a całość posypujemy kiełkami rzodkiewki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jajeczka przepiórcze możecie zastąpić kurzymi jajkami, wówczas po ugotowaniu najlepiej pokroić je na plasterki.
Wiosenna sałatka z parówkami
Wiosenna sałatka z parówkami
Wiosenna sałatka z parówkami
Wiosenna sałatka z parówkami
Summary
recipe image
Recipe Name
WIELKANOCNY ZWIASTUN
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

1 Komentarz do "WIELKANOCNY ZWIASTUN"

  • comment-avatar
    Żona Wrona 8 marca 2018 (10:31)

    Piękna sałatka!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny