WARZYWA Z CUKREM

Nie od dziś wiadomo, że należy kontrolować ilość spożywanego cukru. Sama, dla uzyskania słodkiego smaku, chętnie sięgam po takie produkty jak syrop z agawy, klonowy, daktylowy czy też stewię, ksylitol oraz erytrol. Niemniej jednak w moim domu jest również miejsce dla zwykłego, białego cukru. Otóż obok tego, że jest powszechnie dostępny i tani, to pełni również inne ważne funkcje w produkcji kulinarnej. Przykładowo, dodając jego niewielką ilość do gotowania niektórych warzyw, nie tylko nadajemy im ciekawszy smak, ale również korzystnie wpływamy na ich kolor. Oczywiście spożywając cukier, jak każdy inny składnik, należy zachować umiar i warto wprowadzić do naszej diety jego zamienniki. Sądzę jednak, że jeżeli będziemy używać go z głową – dodamy do gotowania brokułów, kalafiora i kukurydzy, czy nawet od czasu do czasu posłodzimy nim sos sałatkowy, to nasza dieta wciąż będzie zdrowa i zbilansowana.

A co proponuję dodać do moich smakowitych i pięknie prezentujących się po ugotowaniu warzyw? Doskonale komponują się tu chpisy z szynki szwardzwaldzkiej, chrupiące pestki słonecznika i płatki migdałowe oraz słodka żurawina. Do tego rukola, ulubione kiełki, czosnkowy winegret i na naszym talerzu ląduje wyśmienita, pożywna, pełna wartości odżywczych sałatka, która zachwyca smakiem i ciekawym wyglądem.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru białego drobnego KRÓLEWSKI
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
  • sól himalajska

Czas przygotowywania 35 min. Wymaga gotowania 22-30 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 5 min. Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy biały sos o jednolitej konsystencji.
  2. Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 6-9 min. Po przestygnięciu dzielimy różyczki na mniejsze kawałki.
  3. Kalafiora gotujemy również we wrzącej, osolonej oraz posłodzonej wodzie przez około 10-15 min. Młody, nieduży kalafior będzie gotowy po około 10 min. Po przestygnięciu także dzielimy go na mniejsze kawałki.
  4. Kukurydzę natomiast wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  5. Plastry szynki dojrzewającej rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 6 min, aż plasterki ładnie się zarumienią. Po przestygnięciu przekrawamy je na niebyt wąskie paski (około 1,5 cm szerokości).
  6. Pestki słonecznika i płatki migdałowe prażymy na jednej, suchej patelni.
  7. Na talerz wykładamy naprzemiennie rukolę, brokuły, kalafiora, kukurydzę oraz chipsy z szynki dojrzewającej. Całość polewamy dressingiem, a następnie posypujemy bakaliami oraz kiełkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki możecie wykorzystać inne ulubione kiełki, a szynkę dojrzewająca zastąpić boczkiem.
WARZYWA Z CUKREM. Sałatka z brokułami, kalafiorem, kukurydzą, chipsami z szynki parmeńskiej i bakaliami.
WARZYWA Z CUKREM. Sałatka z brokułami, kalafiorem, kukurydzą, chipsami z szynki parmeńskiej i bakaliami.
WARZYWA Z CUKREM. Sałatka z brokułami, kalafiorem, kukurydzą, chipsami z szynki parmeńskiej i bakaliami.
WARZYWA Z CUKREM. Sałatka z brokułami, kalafiorem, kukurydzą, chipsami z szynki parmeńskiej i bakaliami.

Brak komentarzy do "WARZYWA Z CUKREM"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny