„Walory kulinarne polskiej wołowiny” z AKADEMIĄ SMAKU SOKOŁÓW

Pod koniec maja na zaproszenie Akademii Smaku Sokołów miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu dla blogerów, którego pierwszoplanowym celem było przedstawienie walorów kulinarnych polskiej wołowiny. Spotkanie odbyło się w Zakładzie Produkcyjnym Sokołów S.A. w Kole, które to specjalizuje się właśnie w produkcji mięsa wołowego.

Spotkanie rozpoczęło się od zwiedzania części produkcyjnej. Na terenie zakładu obowiązują bardzo rygorystyczne zasady i w związku z tym każdy z nas musiał spełnić wszystkie wymagania sanitarne. Po założeniu niezwykle twarzowych strojów ochronnych i przejściu bramek dezynfekujących, Dyrektor Zakładu – Pan Paweł Nowak, zaprezentował nam poszczególne etapy produkcji, szczególną uwagę zwracając na niezwykle istotny proces sezonowania czyli dojrzewania wołowiny.

O tym, jakie znaczenie dla jakości i smaku wołowiny ma proces sezonowania opowiedział nam szef kuchni Sokołów – Domnik Moskalenko. Okazuje się, że dojrzewanie, w trakcie którego zmianie ulega struktura włókien mięsa, znacząco wpływa na jego soczystość, kruchość oraz w efekcie smakowitość. Dowiedzieliśmy się również, jak rozpoznać czy wołowina jest świeża oraz wykorzystywać kulinarnie poszczególne elementy tuszy, również te niedoceniane, dzisiaj uznawane za nietypowe, jak: przepona, łata, policzki, świeca i ozory. Uwaga poświęcana była również bardzo wysokim walorom odżywczym mięsa wołowego. Nie każdy wie, że wołowina niezwykle służy naszemu zdrowiu. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, żelazo, kreatynę, a dzięki korzystnemu składowi kwasów tłuszczowych i dużej obecności kwasów nienasyconych jest doskonała dla pracy i rozwoju mózgu, wpływa z resztą korzystnie na cały układ nerwowy.

Ostatnim punktem programu było wspólne grillowanie, podczas którego mogliśmy nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat mięsa wołowego i jego przyrządzania, ale również posmakować różnych rodzajów sezonowanych steków z dodatkiem grillowanych szparagów.

JPEG. Warsztaty (1 of 3)

Chętni mogli oczywiście zaangażować się w przygotowania, co zresztą uznałam za bardzo dużą atrakcję i z przyjemnością chwyciłam zapaskę i oddałam się doprawianiu steków oraz ich grillowaniu.

Każdy spróbowany przeze mnie stek smakował fantastycznie, był idealnie kruchy i soczysty, a mięso doskonale komponowało się z grillowanymi szparagami. Cały wyjazd był niezwykle udany – zwiedzanie zakładu oraz prezentacja na temat wołowiny były niezwykle interesujące i  bardzo poszerzyły moją wiedzę, a wspólne grillowanie nie tylko pozwoliło mi na udoskonalenie umiejętności przygotowywania tego rodzaju mięsa, ale również zainspirowało mnie do przygotowania niezwykle interesującej sałatki – oczywiście z wołowiną i szparagami. Zapraszam więc do zapoznania się z moim przepisem (kliknijcie tutaj).

Brak komentarzy do ""Walory kulinarne polskiej wołowiny" z AKADEMIĄ SMAKU SOKOŁÓW"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny