Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, a ta sałatka jest tego oczywistym wyrazem. Szynka serrano, przywołujące południowe słońce – serowe talarki, soczyste pomarańcze, pestki granatu, prażone migdały i roszponka skąpana w bazyliowym sosie – to absolutnie fenomenalne, harmonijne połączenie, które zachwyca smakiem i pięknym wyglądem. Sałatka jest bardzo pożywna i nie wymaga dużego nakładu pracy, biorąc pod uwagę efekt, który uzyskujemy. Świetnie sprawdzi się na przykład na lekki, weekendowy obiad.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 100 g żółtego sera długodojrzewającego
- 150 g szynki dojrzewającej serrano
- 1/2 owocu granatu
- 2 pomarańcze
- 1/3 szklanki prażonych, solonych migdałów
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 nieduże ząbki czosnku
- 1 garść liści bazylii
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 4-5 min. 3-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy gniazdka ze startego sera (około 2 cm średnicy). Talarki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzanie góra-dół) przez 4-5 min. Po wyjęciu blachy odstawiamy ją do wystygnięcia – po kilku minutach talarki stwardnieją i staną się chrupiące.
- Migdały siekamy wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy kremowy sos.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
- Pomarańcze filetujemy.
- Roszponkę wykładamy na półmisek/talerze, polewamy dressingiem, a następnie wykładamy naprzemiennie pomarańcze, porwane na mniejsze kawałki plastry szynki serrano oraz serowe talarki. Na koniec całość posypujemy ziarenkami granatu oraz migdałami.
DODATKOWE UWAGI:
- Tym razem posłużyłam się gotowymi prażonymi, solonymi migdałami, możecie jednak przygotować je samodzielnie. W jaki sposób? Otóż migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Serowe talarki zrobiłam z długodojrzewającego żółtego sera DELIK (ser ten doskonale się sprawdził, gdyż wytopiła się z niego bardzo mała ilość tłuszczu i nie było konieczności odsączania talarków ręcznikiem papierowym), ale możecie również wykorzystać parmezan czy grana padano.
7 komentarzy do "W SAMO POŁUDNIE"
Aga 15 marca 2017 (20:17)
A ja się zastanawiałam co to złotego z dziurami 😛 chyba spróbuję 🙂
Just a SALAD 15 marca 2017 (21:05)
🙂 Będzie mi bardzo miło!
Olga 12 marca 2017 (17:10)
Sałatkę zrobiłam, nie robiłam zdjęć bo przy tych nie wyglądałaby dobrze, ale bardzo smakowała.
Just a SALAD 12 marca 2017 (17:53)
Wielka szkoda, że nie załączyłaś zdjęcia… na pewno wyglądała smakowicie. Ale bardzo się cieszę, że ją przygotowałaś!
Olga 11 marca 2017 (21:04)
Ja też uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, muszę ją jutro zrobić.
Just a SALAD 11 marca 2017 (23:23)
Czekam na dokumentację zdjęciową 😉
Karolina 11 marca 2017 (21:01)
Bardzo ładnie wygląda, kusi mnie, żeby zrobić.