W DOBOROWYM GRONIE

Kuskus, ciemne winogrona, grecka feta, prażone nerkowce oraz listki roszponki – w tym doborowym gronie znalazły się ziarenka bobu, które obecnie zajmują istotną pozycję na owocowo-warzywnych stoiskach. To właśnie dzięki nim sałatka ta zyskuje niesamowicie cenne wartości odżywcze i jednocześnie nabiera bardzo ciekawego oraz oryginalnego charakteru. Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pożywne danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad tudzież obiadokolację.  Polecam również na drugi dzień, jako pełnowartościowy lunch do pracy.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 8-15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
  3. Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
  4. Nerkowce dzielimy na połówki i prażymy na suchej patelni.
  5. Winogrona przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
  6. Fetę kroimy w kostkę.
  7. Kuskus łączymy z dressingiem, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki sałatki (możemy pozostawić na boku kilka listków roszponki, kostek fety oraz winogron do dekoracji). Następnie ponownie mieszamy, ale już bardzo delikatnie. Przekładamy na talerze i dekorujemy pozostawionymi na boku składnikami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do dressingu możecie wykorzystać równie dobrze inny, ulubiony olej lub oliwę z oliwek.
Sałatka z kuskus, bobem, fetą, winogronami, nerkowcami i roszponką.

3 komentarze do "W DOBOROWYM GRONIE"

  • comment-avatar
    Ania 3 lipca 2019 (18:48)

    Ten przepis spadł mi z nieba. Nie miałam pomysłu na bób, którego za dużo kupiłam 🙂 serdecznie pozdrawiam

    • comment-avatar
      Just a SALAD 5 lipca 2019 (01:46)

      Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że smakowała! 🙂

  • comment-avatar
    Grażyna 9 lipca 2016 (21:17)

    Świetnie wygląda, zdecydowałam się na wykonanie i jestem pod wrażeniem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny