Organizujecie ostatkową imprezę? A może idziecie w gości i chcecie zabrać ze sobą jakieś rękodzieło? Zachęcam Was do przygotowania bardzo efektownej, niezwykle smacznej, a przy tym pożywnej, prostej i szybkiej w przygotowaniu sałatki. Roszponka w bazyliowym winegrecie, mozzarella, mango, pomidorki, płatki migdałowe i ulubione uszka – to rewelacyjna kompozycja, której z pewnością nie oprą się imprezowi goście. Zatem nie martwmy się, że karnawał dobiega końca, tylko hucznie go pożegnajmy, przygotowując smakowite dania.
SKŁADNIKI:
- 250 g tortellini
- 2-3 garści roszponki
- 120 g mini mozzarelli
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 mango
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Sos balsamiczny (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
- Mango obieramy, a następnie przy pomocy wykrawacza wydrążamy kuleczki lub kroimy w kostkę.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy roszponkę, po czym układamy tortellini, a całość polewamy przygotowanym dressingiem. Następnie układamy, mango, pomidorki i mozzarellę oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec możemy przyozdobić sałatkę listkami roszponki oraz polać ją gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowani tej sałatki wykorzystałam bardzo smaczne Tortelloni od firmy HILCONA z pomidorami i serem mozzarella z dodatkiem octu balsamicznego.
- Do sałatki doskonale będzie pasował gęsty sos balsamiczny.
2 komentarze do "USZY DO GÓRY!"
Agata 26 lutego 2017 (21:23)
Prezentacja profesjonalna, a sałatka wspaniała.
Ela 26 lutego 2017 (21:01)
Dobór składników i piękne zdjęcia zmobilizowały mnie, zrobiłam, smakowała wybornie.