ULICA SEZAMKOWA

Poszukujecie przepisu na zdrową, wegańską, a do tego oryginalną sałatkę deserową? Polecam Wam wyśmienitą, a do tego pięknie prezentującą się „Ulicę Sezamkową”! Sezam to skarbnica witamin i składników mineralnych, źródło białka i wielu korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Co ciekawe, już w czasach starożytnych był on wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości i schorzeń. W mojej sałatce, te niepozorne nasionka wykorzystałam nie tylko do przygotowania przepysznych domowych sezamków, ale stały się one również kluczowym składnikiem smakowitej miseczki. Do tego śmietanka z nerkowców, słodkie owoce i tak uzyskujemy deser pełen zdrowia, który zachwyca swoim oryginalnym smakiem i nietuzinkowym wyglądem.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SEZAMOWĄ MISECZKĘ:

  • 120 g mąki orkiszowej
  • 60 g sezamu jasnego
  • 60 czarnego sezamu
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki erytrolu

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA ŚMIETANKĘ:

  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 30 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jasny sezam mielimy w malakserze na piasek, łączymy go z mąką, czarnym sezamem, ksylitolem, posiekanym zimnym masłem oraz żółtkiem, a następnie wyrabiamy ciasto. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ją ciastem (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy), a następnie obciążamy specjalnymi kulkami (ewentualnie suchą fasolą lub grochem). Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości składników wykonamy 2 tarty o średnicy 15 cm.
  2. Przygotowujemy sezamkowe talarki. Sezam (1/4 szklanki jasnego i 1/4 szklanki czarnego) prażymy na suchej patelni (często mieszając), aż białe ziarnka uzyskają złoty kolor. Po przestygnięciu łączymy go z syropem klonowym i wykładamy na papier do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Następnie zdejmujemy papier z wierzchu, a ten z rozwałkowaną masą układamy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy przez 8-10 minut, aż nasz sezamek pięknie się zarumieni. Po upływie około 1-2 minut, kiedy nieco przestygnie, ale nie zdąży jeszcze stwardnieć, przy pomocy wykrawaczki do ciasteczek albo kieliszka do wódki wycinamy kółeczka.
  3. Przygotowujemy śmietankę. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda przestygnie wrzucamy całość wraz z syropem z agawy do blendera wysokoobrotowego, a następnie blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Śmietankę przelewamy do dzbanuszka i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
  4. Z foremek wyciągamy nasze sezamkowe miseczki, dno każdej smarujemy 2 łyżkami śmietanki z nerkowców, a następnie wypełniamy je owocami, na koniec wykładamy sezamkowe talarki i całość zdobimy listkami mięty. Pozostałą, schłodzoną śmietankę podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać równie dobrze inne ulubione owoce sezonowe.
Sałatka owocowa na sezamowej miseczce z domowymi sezamkami i śmietanką z nerkowców.
Sałatka owocowa na sezamowej miseczce z domowymi sezamkami i śmietanką z nerkowców.
Sałatka owocowa na sezamowej miseczce z domowymi sezamkami i śmietanką z nerkowców.

Brak komentarzy do "ULICA SEZAMKOWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny