TRUSKAWKA W ZIELENI

Rewelacyjna w smaku, elegancko prezentująca się sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęciu w ogrodzie w porze obiadowej, jak i na lekką kolację w upalne dni. Główną bohaterką jest tutaj truskawka, która za sprawą słodkiego smaku i intensywnego koloru wyróżnia się wśród zielonych szparagów, kiwi i rukoli. W tym roślinnym gronie doskonale odnajduje się aromatyczny ser z niebieską pleśnią, który sprawia, że sałatka nabiera niezwykle interesującego smaku i jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Dopełnieniem tego dania są natomiast chrupiące pestki słonecznika i wyśmienity dressing przygotowany na bazie oleju lnianego o smaku bazylii, wzbogacony czosnkiem.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju lnianego o smaku bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Szparagi pozbawiamy końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
  4. Truskawki kroimy na ćwiartki, a kiwi na półksiężyce.
  5. Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, szparagi, truskawki oraz kostki sera, całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania dressingu wykorzystałam olej lniany BIOOIL o smaku bazylii. Jeśli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać inny olej i wzbogacić go posiekanymi listkami świeżej bazylii.
Sałatka z truskawkami, szparagami, kiwi, serem z niebieską pleśnią, pestkami słonecznika i bazyliowym dressingiem.
Sałatka z truskawkami, szparagami, kiwi, serem z niebieską pleśnią, pestkami słonecznika i bazyliowym dressingiem.
Sałatka z truskawkami, szparagami, kiwi, serem z niebieską pleśnią, pestkami słonecznika i bazyliowym dressingiem.

Brak komentarzy do "TRUSKAWKA W ZIELENI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny