TRADYCYJNIE SMAKUJ ŻYCIE z sokami Victoria Cymes

Na początku lutego na zaproszenie Victoria Cymes Sp. z o.o. miałam przyjemności wziąć udział w warsztatach, których bohaterem były świeże soki ekologiczne. Jak się okazało soki nie tylko mogą zaspokajać pragnienie podczas gotowania, ale mają także ogromny potencjał kulinarny, który warto wykorzystywać!

Spotkanie odbyło się w studiu Cook Up na warszawskim Mokotowie. Warsztaty poprowadziła Sandra Kotowicz – finalistka ostatniej edycji programu Top Chef, która to specjalnie na nasze spotkanie opracowała bardzo ciekawe menu, oraz znakomity kucharz Tomasz Prot. Spotkanie rozpoczęło się powitaniem, podczas którego degustowaliśmy soki CYMES, ale także wyborny koktajl marchewkowy z pomarańczą i czarnym pieprzem przygotowany przez Sandrę. Po krótkiej prezentacji gospodarzy spotkania, wraz z kolegami z blogosfery przywdzialiśmy fartuchy i zabraliśmy się za przygotowywanie posiłków.

Wszystkie potrawy gotowaliśmy wspólnie, dzięki czemu w niezwykle miłej atmosferze mogliśmy swobodnie wymieniać się doświadczeniami. Kucharze z  dużym zaangażowaniem prowadzili warsztat dzieląc się z nami swoją wiedzą i przekazując ciekawe wskazówki, które z pewnością będę wykorzystywać w swojej kuchni.

Menu składało się z sałatki, dania głównego oraz deseru. Słodkim akcentem tego wieczoru był bardzo oryginalny i niezwykle smaczny jabłkowy pudding przygotowany na bazie mleka migdałowego z tapioki z miętą i duszoną w trawie cytrynowej antonówką. Wytrawną propozycją Sandry był karmelizowany kurczak z cytrynowym szpinakiem i wyśmienite puree, do którego przygotowania wykorzystywaliśmy sok marchwiowo-selerowy CYMES. Jak się domyślacie, największe moje zainteresowanie wzbudziła sałatka. Muszę powiedzieć, że była to zaskakująca propozycja. Choć kompozycja składników była niezbyt skomplikowana, to już sposób przygotowania i jej smak okazał się bardzo interesujący, gdyż tworzyły ją jabłka i ogórki skąpane w soku z ekologicznych jabłek, które skompresowliśmy przy użyciu pakowarki próżniowej. Przyznam, że pierwszy raz spotkałam się z taką techniką i było to bez wątpienia bardzo ciekawe doświadczenie. Ogórki w kilkadziesiąt sekund nabrały bardzo fajnego, jabłkowego aromatu i doskonale komponowały się z jabłkami i roszponką, tworząc lekką, orzeźwiającą przekąskę, która świetnie współgrała z daniem głównym. Jak pewnie się domyślacie zainspirowana warsztatami, ja również postawiłam przygotować sałatkę, do której przygotowania wykorzystała sok jabłkowy CYMES. Uspokoję Was, że nie musicie posiadać w domu pakowarki próżniowej żeby ją przyrządzić – moja kompozycja wykorzystuje tradycyjne techniki kulinarne. Serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na nią: KLIK KLIK.

Przygotowywane podczas warsztatów potrawy były bardzo smaczne, a samo spotkanie z pewnością uświadamiało, że warto sięgać po ekologiczne produkty, wytwarzane metodami tradycyjnymi, takie jak świeże soki Cymes. Co bardzo ciekawe nie powinnyśmy traktować ich tylko jako napój, ale również wykorzystywać w kreatywny sposób do przygotowywania posiłków. Victoria Cymes Sp. z o.o. jeszcze raz bardzo dziękuję za zaproszenie i bardzo przydatny upominek!

1 Komentarz do "TRADYCYJNIE SMAKUJ ŻYCIE z sokami Victoria Cymes"

  •  Swiezesoki.pl - Post | VICTORIA CYMES 27 lutego 2018 (11:19)

    […] Bardzo pożywna, a jednocześnie wciąż lekka sałatka, którą przygotowałam inspirując się warsztatami „Tradycyjnie smakuj życie z sokami”, w których miałam przyjemność wziąć udział na zaproszenie Victoria Cymes. Jeśli macie chęć zapoznać się z krótką relacją z tego smakowitego spotkania to zapraszam Was do kliknięcia w ten link: KLIK, KLIK. […]

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny