TOSKAŃSKA PIECZARKA

Przepyszna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka inspirowana kuchnią toskańską, którą tworzą płatki sera pecorino – bardzo popularnego w tym regionie Włoch, pieczarki podsmażone w mieszance ziół toskańskich oraz suszone na słońcu pomidory. Do tego chrupiące pestki słonecznika, rukola z roszponką oraz olej z suszonych pomidorów z dodatkiem świeżego tymianku. To niezwykle aromatyczna, bardzo interesująca w smaku i oryginalna propozycja, która doskonale sprawdzi się na co dzień, ale także możecie ją zaskoczyć swoich gości podczas uroczystej kolacji.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 13-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Listki tymianku drobno siekamy, łączymy z olejem z suszonych pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół toskańskich.
  4. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  5. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  6.  Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, suszone pomidory, pieczarki, polewamy dressingiem, a następnie całość posypujemy pestkami słonecznika oraz płatkami sera.

DODATKOWE UWAGI:

  • Ser pecorino możecie zastąpić parmezanem lub innym twardym, dojrzewającym serem żółtym.
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami

2 komentarze do "TOSKAŃSKA PIECZARKA"

  • comment-avatar
    Aga 10 lutego 2018 (11:10)

    Czy nie pomieszały się przepisy ? Rodzynki? Orzechy ? Ser z pleśnią ?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 10 lutego 2018 (11:48)

      Najmocniej przepraszam i pięknie dziękuję za komentarz. Teraz wszystko się już zgadza – śmiało można szykować sałątkę i cieszyć się jej rewelacyjnym smakiem! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny