TOBOŁEK CYGANKI

W misce wylądowało tyle kolorowych warzyw, że już chyba tylko u cyganki w tobołku można zaleźć większy rozgardiasz. Niemniej jednak wszystkie wykorzystane składniki łączą się ze sobą znakomicie tworząc spójną kompozycję. Co więcej sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa czy ryby, a także będzie świetnie pasowała do dań z grilla.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Patisony i białą rzodkiew kroimy w plasterki, a pomidory przekrawamy na połówki.
  4. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  5. Roszponkę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie wykładamy przygotowane warzywa, a całość posypujemy pestkami słonecznika.
Sałatka z roszponką, z awokado, białą rzodkiewką, patisonami, pomidorami koktajlowymi i pestkami słonecznika

2 komentarze do "TOBOŁEK CYGANKI"

  • comment-avatar
    Dorcia 17 listopada 2016 (13:49)

    zamawiam na nastepne spotkanie

  • comment-avatar
    Leszek 19 czerwca 2016 (21:25)

    Sałatka pomysłowa i bardzo pyszna, ponadto lekka, zabieram ją przyrządzoną przez żonę) do pracy.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny