TÊTE-À-TÊTE OWOCE I PASZTET

A o to twarzą w twarz z ukrytymi w płatkach migdałowych kostkami pasztetu stają owoce: banany, pomarańcze i suszona żurawina. To wydawać by się mogło ryzykowne spotkanie okazało się znakomitym pomysłem. Składniki te nawiązały świetny kontakt, a po dodaniu grzanek oraz roszponki skąpanej w miodowo-musztardowym winegrecie uzyskujemy przepyszną, bardzo pożywną, a jednocześnie lekką sałatkę. Doskonale sprawdzi się o poranku tudzież na drugie śniadanie. W szczególności polecam ją wszystkim tym, którzy wpadli w rutynę i każdy dzień rozpoczynają od tej samej owsianki, tudzież nudnej kanapki.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
185,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min.  Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomarańczę filetujemy (zachowując łyżkę soku do dressingu), po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Banana kroimy na plasterki, które niezwłocznie skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (również te potrzebne do sosu), a następnie mielimy w malakserze lub bardzo drobno siekamy.
  5. Pasztet kroimy w kostkę (około 0,5 cm) i obtaczamy w zmielonych płatkach migdałowych.
  6. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, banany, pomarańcze, żurawinę, kostki pasztetu oraz grzanki. Dressing dodajemy bezpośrednio przed podaniem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania pasztetowych kostek wykorzystałam pasztet pieczony NATURRINO  z Sokołowa, który nie tylko świetnie smakuje, ale również ma bardzo dobry skład.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g185,7 kcal5,7 g11,7 g16,1 g1,8 g
Cała sałatka (4 porcje)758 g1 408,0 kcal42,9 g89,0 g122,1 g13,6 g
ALERGENY*: orzechy (migdały), gluten, jaja, gorczyca
Pasztet pieczony Naturrino* – możliwa obecność soi, selera, gorczycy, mleka łącznie z laktozą

Brak komentarzy do "TÊTE-À-TÊTE OWOCE I PASZTET"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny