SZPINAKOWE BEEF ROLLSY

Bardzo pożywny, a jednak lekki posiłek, który szczególnie polecam wiosną, kiedy staramy się sięgać po coraz mniej kaloryczne produkty, ale jednak jeszcze nie do końca wyzbyliśmy się zwyczaju spożywania ciężkich, konkretnych dań, będących idealnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe dni.

I tak w mojej sałatce znalazły się naleśnikowe rollsy wypełnione serkiem śmietankowym i beef jerky. Te coraz bardziej popularne wołowe snacki po zblendowaniu stały się doskonałym składnikiem naleśnikowego krążka. Warto podkreślić, że takie rollsy same w sobie stanowią rewelacyjną przekąskę. Natomiast po dodaniu mixu sałat, chrupiącej papryki, orzeźwiających pomidorków oraz pestek słonecznika uzyskujemy niesamowicie smaczną, bogatą w witaminy i substancje odżywcze sałatkę, która świetnie sprawdzi się na lekki obiad tudzież kolację, ale również polecam ją na wiosenne pikniki, wypady za miasto czy też wyprawy rowerowe.

Z mięsem

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
|4 sztuki|

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 szpinakowe naleśniki
  • 2 garści mixu sałat
  • 1 opakowanie BEEF JERKY
  • 150 g serka śmietankowego puszystego
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Mleko, jajko, mąkę, sól i liście szpinaku blendujemy na gładką masę, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgranej patelni naleśnikowej po około 1 minucie z każdej strony.
  4. Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, a następnie łączmy z serkiem śmietankowym. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki, zwijamy je w ścisły w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm grubości.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy naleśnikowe krążki oraz posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam BEEF JERKY z Sokołowa.

Brak komentarzy do "SZPINAKOWE BEEF ROLLSY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny