SZPINAKOWA PASJA

Wyśmienita, nietuzinkowa propozycja, która obok tego, że jak każdy przepis na tym blogu powstała z pasji do przygotowywania zdrowych, smakowitych i ciekawie prezentujących się sałatek, to dodatkowo została natchniona mrożonymi liśćmi szpinaku od firmy HORTEX. To niepozorne, zielone warzywo kryjące w sobie prawdziwą witaminową bombę, odgrywa w tej sałatce szczególną rolę, gdyż tworzy jej podstawę, a także wraz z kozim  serem, króluje na jej szczycie. Do tego fantastyczny duet pomarańczy z burakiem, rukola oraz aromatyczny dressing i już możemy rozkoszować się, w mojej ocenie, wręcz zniewalającym w smaku daniem. Jeśli jesteście bezgranicznymi miłośnikami szpinaku, to zamiast rukoli polecam dodać jego świeże listki.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga smażenia 5+5+15 min. Wymaga pieczenia 15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie wrzucamy opakowanie mrożonych liści szpinaku HORTEX. Smażymy je, aż woda całkowicie odparuje, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz. Patelnie odstawimy do przestygnięcia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Z patelni odkładamy 1 czubatą łyżkę szpinaku do rozdrabniacza, a pozostałą ilość przekładamy do miski z żółtkami i całość ucieramy przy pomocy blendera, aż do uzyskania zielonej masy o jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy ją delikatnie ze szpinakową masą, a następnie całość wlewamy do tortownicy. Blat pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  3. Pestki słonecznika oraz płatki migdałowe prażymy kolejno na suchej patelni.
  4. Do rozdrabniacza z odłożonym szpinakiem dokładamy 1 czubatą łyżkę koziego sera oraz 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika. Całość blendujemy, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około 15-20 minut. Płatki migdałowe drobno siekamy, a kiedy serowa masa będzie już dobrze schłodzona, zakładamy rękawiczki i lepimy szpinakowe kule, obtaczając masę w płatkach migdałowych. Z podanej w przepisie ilości wykonacie około 14 małych kuleczek (o średnicy o koło 1-1,5 cm).
  5. Pomarańcze filetujemy, a z buraka wycinamy kółeczka tudzież kroimy go w kostkę lub na paseczki.
  6. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  7. Do szpinakowego blatu przykładamy 1 listek ręcznika papierowego, gdyż po przestygnięciu może on być delikatnie wilgotny. Następnie smarujemy go pozostałym kozim serkiem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wykładamy na niego połowę ilości pokrojonego buraka. Rukolę łączymy z dressingiem, pomarańczami i 2 łyżkami pestek słonecznika, a następnie wykładamy ją na przygotowany blat. Na koniec układamy pozostałe cząstki buraka i osadzamy szpinakowe kule.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale oczywiście możecie go równie dobrze ugotować lub upiec samodzielnie.

4 komentarze do "SZPINAKOWA PASJA"

  • comment-avatar
    Wiola 18 marca 2017 (16:13)

    Właśnie zrobiłam ale ze szpinakiem który uwielbiam, wyszła extra.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 18 marca 2017 (18:19)

      Tak, musisz być prawdziwym miłośnikiem szpinaku!

  • comment-avatar
    Wiola 17 marca 2017 (18:23)

    Spodobała mi się, muszę ją zrobić.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 18 marca 2017 (11:58)

      Super! Będzie mi bardzo miło!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny