Wyśmienita, nietuzinkowa propozycja, która obok tego, że jak każdy przepis na tym blogu powstała z pasji do przygotowywania zdrowych, smakowitych i ciekawie prezentujących się sałatek, to dodatkowo została natchniona mrożonymi liśćmi szpinaku od firmy HORTEX. To niepozorne, zielone warzywo kryjące w sobie prawdziwą witaminową bombę, odgrywa w tej sałatce szczególną rolę, gdyż tworzy jej podstawę, a także wraz z kozim serem, króluje na jej szczycie. Do tego fantastyczny duet pomarańczy z burakiem, rukola oraz aromatyczny dressing i już możemy rozkoszować się, w mojej ocenie, wręcz zniewalającym w smaku daniem. Jeśli jesteście bezgranicznymi miłośnikami szpinaku, to zamiast rukoli polecam dodać jego świeże listki.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść rukoli
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku HORTEX (450 g)
- 1 duży burak
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka masła klarowanego, 3 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz, 3 jajka
- 100 g sera koziego twarogowego
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- 3-4 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 5+5+15 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie wrzucamy opakowanie mrożonych liści szpinaku HORTEX. Smażymy je, aż woda całkowicie odparuje, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz. Patelnie odstawimy do przestygnięcia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Z patelni odkładamy 1 czubatą łyżkę szpinaku do rozdrabniacza, a pozostałą ilość przekładamy do miski z żółtkami i całość ucieramy przy pomocy blendera, aż do uzyskania zielonej masy o jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy ją delikatnie ze szpinakową masą, a następnie całość wlewamy do tortownicy. Blat pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Pestki słonecznika oraz płatki migdałowe prażymy kolejno na suchej patelni.
- Do rozdrabniacza z odłożonym szpinakiem dokładamy 1 czubatą łyżkę koziego sera oraz 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika. Całość blendujemy, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około 15-20 minut. Płatki migdałowe drobno siekamy, a kiedy serowa masa będzie już dobrze schłodzona, zakładamy rękawiczki i lepimy szpinakowe kule, obtaczając masę w płatkach migdałowych. Z podanej w przepisie ilości wykonacie około 14 małych kuleczek (o średnicy o koło 1-1,5 cm).
- Pomarańcze filetujemy, a z buraka wycinamy kółeczka tudzież kroimy go w kostkę lub na paseczki.
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Do szpinakowego blatu przykładamy 1 listek ręcznika papierowego, gdyż po przestygnięciu może on być delikatnie wilgotny. Następnie smarujemy go pozostałym kozim serkiem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wykładamy na niego połowę ilości pokrojonego buraka. Rukolę łączymy z dressingiem, pomarańczami i 2 łyżkami pestek słonecznika, a następnie wykładamy ją na przygotowany blat. Na koniec układamy pozostałe cząstki buraka i osadzamy szpinakowe kule.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale oczywiście możecie go równie dobrze ugotować lub upiec samodzielnie.
4 komentarze do "SZPINAKOWA PASJA"
Wiola 18 marca 2017 (16:13)
Właśnie zrobiłam ale ze szpinakiem który uwielbiam, wyszła extra.
Just a SALAD 18 marca 2017 (18:19)
Tak, musisz być prawdziwym miłośnikiem szpinaku!
Wiola 17 marca 2017 (18:23)
Spodobała mi się, muszę ją zrobić.
Just a SALAD 18 marca 2017 (11:58)
Super! Będzie mi bardzo miło!