ŚWIĄTECZNY DUET

Idealny na świąteczny obiad, bardzo aromatyczny, pięknie prezentujący się i wyjątkowo smaczny duet sałatki i Szynki Świątecznej z Sokołowa. Szynka upieczona z pomarańczowo-miodową glazurą i goździkami idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat, zachwycając nie tylko smakiem ale też uroczystym wyglądem. Do tego fantastyczna propozycja, którą skomponowałam z grillowanej z dodatkiem cynamonu gruszki, piernikowych grzanek, żurawiny oraz płatków migdałowych i kiełków jarmużu. Całość podana na roszponce z dodatkiem pomarańczowego sosu smakuje po prostu obłędnie i tworzy niesamowicie zgrany duet z podaną na gorąco szynką. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie, ale także na Noworoczny obiad!

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SZYNKI:

  • 1 opakowanie Szynki Świątecznej SOKOŁÓW (4 plastry)
  • 3 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka goździków

 Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10-12 min. Wymaga pieczenia 165 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szynkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym wykorzystujemy marynatę przygotowaną z produktów podanych na liście składników (Szynkę przygotowałam zgodnie z przepisem zaprezentowanym w filmie pod tym linkiem: KLIK KLIK).
  2. Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do dressingu, jak i te do sałatki) prażymy na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
  4. Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy pokrojone w kostkę pierniczki. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pierniczki zarumienią się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  5. Gruszki przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce, skrapiamy skokiem z cytryny, a następnie polewamy olejem połączonym z cynamonem. Tak przygotowane plasterki gruszki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
  6. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Na talerzach kładziemy plastry Szynki Świątecznej. Obok szynki układamy naprzemiennie roszponkę skropioną olejem, gruszki, płatki migdałowe, żurawinę i pierniczkowe grzanki. Całość polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy kiełkami jarmużu.

Brak komentarzy do "ŚWIĄTECZNY DUET"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny